gde nauciti android

Šta je Android i gde pronaći resurse za učenje?
Android je prvi open-source operativni sistem za mobilne uređaje, kao što su mobilni telefoni, tableti, netbook računari, itd. Android je pokrenula kompanija Google a sistem je baziran na Linux kernelu i GNU softveru. To što je ovaj mobilni operativni sistem open-source (otvoren) znači da nije podložan restrikcijama, a to itekako olakšava život proizvođačima uređaja, developerima (programerima) i korisnicima.

Androidom danas upravlja Open Handset Alliance, grupa na čijem čelu je Google a koja broji više od 100 tehnoloških kompanija među kojih se nalaze i T-Mobile, HTC, Intel, Motorola, Qualcomm, i drugi. Cilj grupe je ubrzati inovacije na području mobilnih operativnih sistema a samim tim ponuditi krajnjim kupcima bogatije, jeftinije i bolje iskustvo korištenja. Android je modularan i prilagodljiv pa tako postoje slučajevi njegovog prenošenja (portanja) na razne uređaje kao što su čitači elektronskih knjiga, mobilni telefoni, multimedijalni uređaji i ostali.

Android ima veliku developer zajednicu koja razvija aplikacije koje povećavaju funkcionalnost raznih uređaja. Trenutno se na Google Play Store može pronaći više od 250.000 Android aplikacija.

Ako razmišljate o tome da i sami pokušate praviti mobilne aplikacije navešćemo vam nekoliko sjajnih resursa koji su odlično mesto na kojima možete početi sa učenjem kodiranja za Android.

Android-ova dokumentacija za developere odlično je pokrila sve segmente. Prva stvar koju treba da uradite svakako je da se upoznate sa osnovama:

Tu je i Notepad Tutorial koji će vas voditi kroz proces izgradnje osnovne aplikacije.

Besplatni resursi koje vredi posetiti su:

Google Android Training

http://developer.android.com/intl/it/training/index.html

Marakana Android Bootcamp

http://marakana.com/s/android_bootcamp_series_2012_video_tutorial,1017/index.html

Google Code University

http://code.google.com/edu/android/index.html

Vogella Android Tutorials

http://www.vogella.com/android.html

O’Reilly’s Developing Android Applications

http://training.oreilly.com/androidapps/