Chrome

Program kompanije Google koji podrazumjeva novčano nagrađivanje svih onih koji pronađu neki sigurnosni propust u njenom pregledniku Chrome radi dovoljno dobro da je kompanija zaključila da je vrijeme da se dodaju nove novčane nagrade.

Google vjeruje da su manji sigurnosni propusti već pronađeni tako da je kompanija odlučila dodati novi financijski poticaja za sve one koji vole da pronalaze ovakve propuste.

Nedavno smo napravili analizu ovog programa i vidjeli da je došlo do značajnog pada u prijavljivanju sigurnosnih propusta u Chrome što je za nas jasan znak da je postalo sve teže pronaći sigurnosne propuste u našem pregledniku. Ovo je posljedica napora naše šire zajednice koja ga je učinila znatno jačim,

propćio je Chrome programer Chris Evans.

Dakle, kompanija Google odlučila je dodati novih 1.000 dolara bonusa na redovni poticaj koji vrijedi samo ako se ispune tri uslova. Bonus vrijedi ako je propust:

  1. “iznimno iskoristiv” i ako dolazi sa demonstracijom
  2. u open-source softver knjižnici koju koristi Chrome
  3. u stabilnom području Chrome-a za koje Google smatra da su svi propusti već zakrpljeni

Google navodi da je do sada platio više od milijun dolara za pronalaženje sigurnosnih propusta u Chrome. Između ostalog, za otkrivanje propusta po 60.000 dolara dobili su Sergey Glazunov i PinkiePie.

Kompanija je jučer također objavila Chrome 21.0.1180.79 za Mac, Linux, Windows i Chrome Frame kako bi zakrpila propuste u Adobe Flash Player-u koji je ugrađen u Chrome-u.