iphone

Kompanija Apple postala je najvrjednija kompanija svih vremena sa tržišnom vrijednosti od 623 milijare dolara. Apple je tako nadmašio Microsoft-ov rekord iz 1999 godine kada je kompanija procjenjena na tržišnu vrijednost od 620.58 milijardi dolara.

Ova vijest dolazi uoči očekivanog lansiranja novog iPhone 5, a možda i manjeg i jeftinijeg iPad-a. Dionice kompanije Apple dostigle su vrijednost od 664,74 dolara što je 14,98 dolara ili 2,3%, više nego u petak.

Interesantan je podatak da je samo Apple-ova iPhone prodaja vrijednija od ukupne tržišne vrijednosti kompanije Microsoft. Prema podacima iz prvog tromjesečja 2012 godine, prihodi kompanije Apple iznosili su 39,2 milijarde dolara što je duplo više od 17,41 milijardu dolara koliko je u istom periodu ostvarila kompanija Microsoft. Ono što je još impresivnije jeste da je Apple imao 22,7 milijarde dolara samo od prodaje iPhone, što znači da je jedan Apple proizvod ostvario 30% više prihoda nego Microsoft-ovo cjelokupno poslovanje.

Apple iPhone ima velike konkurente u Samsung Galaxy S3 i HTC-a One X tako da će biti jako zanimljivo vidjeti ove prihoda kada Apple predstavi novi iPhone ali i kada Microsoft napokon zvanično lansira svoju sljedeću generaciju Windows 8 operativnog sustava.