Office2013

Sa nadolazećim Microsoft Office 2013, Microsoft ohrabruje developere i administratore da koristi otvorene Web tehnologije kao što su JavaScript, CSS i HTML za izgradnju aplikacija.

Microsoft želi da modernizuje način na koji developeri pristupaju platformi pa je stoga stvoren ovaj novi “cloud app model”. Sa novim modelom napravili smo neke od najznačajnijih promena na razvojnoj strani Office-a u poslednjih 15 godina, izjavio je Richard Riley, šef Office divizije.

Proteklih 20 godina Microsoft je nudio VBA (Visual Basic for Applications) kao alat za developere i administratore sa kojim su mogli dodavati dodatne funkcionalnosti u Microsoft Office. Iako će VBA biti u ponudi i u sledećoj verziji Office paketa, Microsoft će takođe ponuditi i Office Cloud App Model koji koristi Web standarde kao što su HTML, CSS, OAuth, REST i Microsoft-ov sopstveni OData.

Kompanija nastoji da primeni ovaj model dosledno na ceo Office paket kao i na SharePoint, kako za hostovane tako i za in-house verzije ovih proizvoda.

Fokusirani smo da imamo konzistentan skup API-ja, tako da veliki broj aplikacija izgrađenih za Word takođe može da se pokrene za Excel,

saopštilo je Riley.

Za razliku od prethodnih verzija Office-a, aplikacije su uskladištene eksterno a ne u okviru lokalne instalacije Office-a. Office će zadržati URL pokazivače na mjesto gde se WebApps čuvaju. Office WebApps mogu biti smeštene na svakom Web serveru. Čuvajući aplikacije na serveru administratori neke organizacije imaju veću kontrolu nad upravljanjem i ažuriranjem aplikacija. Kao rezultat ovoga aplikacije mogu da prate korisnike kada su logovani u Office.

Ovaj novi model takođe treba da unapredi razvoj, ažuriranje i upravljanje novom generacijom aplikacija. Evo Microsoft-ove slike o tome kako unutrašnjost jedne aplikacije za Office treba da izgleda:

microsoft-app-for-office

Postoje dve vrste aplikacija za Office: “task pane”aplikacije i “content” aplikacije. Content (sadržaj) aplikacije omogućavaju korisnicima da prošire aplikacije sa prilagođenim sadržajem. “Task pane” aplikacije takođe omogućava proširivanja sa šrilagođenim sadržajem, ali se ovaj sadržaj pojavljuje u “task pane” odmah uz Office dokument.

Tu su takođe i Mail aplikacije, Access aplikacije i Project aplikacije koje su deo ovog novog modela. U budućnosti će šabloni (tamplates), nekoliko hiljada je već dostupno na Office.com, takođe moći biti potencijalno dorađeni kako bi postali aplikacije za Office ili aplikacije za SharePoint.

Programi nisu jedini način da se proširi Office 2013, SharePoint 2013, Outlook 2013, Access 2013 i Project 2013. Korisnici će takođe moći da kombinuju ove nove aplikacije sa skupovima podataka iz Microsoft-a ali i trećih strana.

Što se tiče SharePoint priča je slična. Neće samo sadržaj trećih strana biti određen kao aplikacija, zadaci (tasks) u SharePoint takođe će postati aplikacije, kalendari će postali aplikacije, itd. Sve ove aplikacije biće dostupne preko SharePoint prodavnice koja je direktno ugrađena u SharePoint 2013 i koja deli isti backend sa novom Office Store, koji se može pronaći na Microsoft Office.com.

Developeri koji su zainteresovani za izgradnju novih aplikacija za Office i SharePoint mogu naći više informacija na zvaničnom blogu.