google_webmastertools

Google je u svoj Webmaster Tools dodao funkciju koja upozorava izdavače o iznenadnim promenama vezanim za njihov sajt tj. njegovo pojavljivanje u Google-ovim rezultatima kao i njegovu stopu konverzije.

Na ovaj način izdavači će biti obavešteni kad god njihov Web sajt doživi značajan pad ili skok u broju pojavljivanja u Google-ovim rezultatima pretrage i u broju ljudi koji kliknu da bi došli na sajt. Za većinu sajtova, ovi brojevi prate redovne obrasce, međutim kada dodje do iznenadnog skoka ili pada ovih brojki, onda je jako bito znati šta je uzrok tome.

Ova nova funkcija u Google Webmaster Tools biće vrlo korisna izdavačima koji vide da je učestalost i rangiranje stranica njihovih sajtova u rezultatima Google pretrage uzrokovano promenama u Google-ovom algoritmu pretrage Google, koji se redovno modifikuje.

Google svoje promene u algoritmu pretrage drži u tajnosti, bez pružanja nekih specifičnosti, što vrlo često dovodi do velikog broja žalbi Webmaster-a koji su negativno pogođenim tim promenama. Ovi webmasteri tada se okreću raznim SEO tehnikama pokušavajući sa njima poboljšati vidljivost svojih sajtova u Google-ovim rezultatima pretrage.

Ova upozorenja će se pojaviti na Webmaster Tools računima izdavača ali se mogu konfigurisati da dolaze na e-mail.

Google je i dalje određuje parametara za ova nova obaveštenja u pretrazi te poziva izdavače da svojim sugestijama na Webmaster Tools forumu pomognu u tome.