peter-thiel

Peter Thiel, prvi spoljni investitor u Facebook i trenutni član borda direktora društvene mreže, prodao je većinu svog udjela u Facebook-u za 395,8 milijuna dolara. Ova informacija jučer je potvrđena od Komisije za Vrijednosne Papire.

Peter Thiel je Facebook-ov investitor čija je uloga u pomaganju jednom studentskom sajtu da postane posao vrijedan milijarde dolara postala poznata svjetskoj javnosti putem filma The Social Network.

Suosnivač PayPal-a, Peter Thiel bio je angažiran u Facebook-ovom bordu direktora od 2005 godine, a trenutno je partner u Founders fondu. 

Peter Thiel je 16. i 17. kolovoza završio 24 različite prodaje svojih Facebook dionica. Prema podacima komisije on je ukupno prodao 20.058.068 dionica.

Prije nego što se dionicama Facebook-a počelo trgovati na burzi, Peter Thiel je imao 44,7 milijuna dionica u Facebook-u, što je otprilike 2,5 posto kompanije. Na samom početku trgovanja dionicama on je prodao 16,8 milijuna dionica.

Cijena Facebook dionica trenutno je katastrofalnih 19,77 dolara što je značajno manje od 38 dolara što je cijena sa kojom je kompanija izašla na burzu.

Peter Thiel nije jedini investitor koji je odlučio da je vrijeme da unovči svoj udeo u najvećoj društvenoj mreži na svijetu, tu su i ostali investitori kao što su Accel Partners, Elevation Partners, Greylock Partners, Microsoft, Goldman Sachs i Tiger Global.

Kompanija Microsoft je prvog dana trgovanja Facebook dionicama odlučila da po početnoj cijeni proda oko 20 posto dionica koje ima u Facebook-u za 249 milijuna dolara. Ovim potezom Microsoft vratio uloženi novac i čak zaradio 9 milijuna dolara. Naime, Microsoft je 2007 godine uložio 240 milijuna dolara u Facebook, što mu je dalo 1,6 posto udjela u društvenoj mreži. Taj novac pomogao je Facebook-u da postane dominantan igrač na tržištu društvenog umrežavanja.

Facebook je objavio izvještaj za drugo tromjesečje 2012 godine prema kome je kompanija imala 1,18 milijarde dolara prihoda i 0,12 dolara zarade po dionici.

Mnogi su mišljenja da su ovo posljednji trzaji, da je društvena mreža dosegla svoj vrhunac i da treba očekivati da će početi da pada, kako financijski tako i što se tiče broja aktivnih korisnika.