microsoft novi logo

Microsoft je danas objavio novi izgled svog loga. Ovo je peta promjena loga od kada kompanija postoji ali je posljednja bila prije 25 godina.
Novi logo sadrži naziv “Microsoft” u Segoe fontu koji kompanija koristi već nekoliko godina za svoje proizvode i marketing, uz šareni Windows simbol koji “označava baštinu, ali označava i budućnost”.

Ove jeseni kompanija Microsoft priprema se da pokrene paletu svojih proizvoda uključujući i dugo očekivani operativni sustav Windows 8, tablet Surface koji pokreće Windows 8 kao i Windows Phone 8. Novi logo odražava promjenu u izgledu proizvoda i osjećaj koji se uveliko oslanja na korisničko sučelje bazirano na pločicama nekada poznat kao Metro, a sada samo pod nazivom Windows 8 Style.

Prvi logo kompanije Microsoft, koji je korišten od 1975 do 1979 godine, bio je urađen u disco-y fontom sa riječima Micro na jednoj liniji i Soft ispod njega, što je odražavalo kako su suosnivači Bill Gates i Paul Allen dali naziv kompaniji, koristili su riječi “Mikroračunala “i” Softver “.

Do prve promjene loga dolazi 1980 godine, naziv kompanije imao je nazubljene rubove, jaku dijagonalu tipografiju koja je reflektirala kulturu računalna i video igara tog vremena. Ovaj logo ubrzo je promjenjen.

Treći logo korišten je od 1982 do 1986 godine a bio je prepoznatljiv po stiliziranom slovo “O” sa linijama koje prolaze kroz njega.

1987 godine pojavljuje se logo koji je poznat većini ljudi, logo sadrži naziv kompanije, sa zasjećenim prvim “o” i vezom između slova “f” i “t”.

microsoft loga