kucanje sms poruka tijekom voznje

Jedanaest godina stara djevojčica osvojila je nagradu od 20.000 dolara koju joj je dodijelio AT&T za kreiranje aplikacije koja obeshrabruje korisnike da pišu SMS poruke tijekom vožnje automobila.
Mladi programer Victoria Walker napravila je aplikaciju koja pokazuje ljudima koji tipkaju SMS poruke na svome mobitelu dok voze, koliko je to pogrešno.

Victoria Walker surađivala je sa softverskim dizajnerom Davidom Grau na kreiranju aplikacije nazvane “Rode Dog”. Aplikacija djeluje tako što potiče prijatelje da se pridružuju jedni drugima u “paket”. Pretpostavljajući da je cijela grupa instalirala aplikaciju, oni tada postaju kontroleri koji se kontrolišu između sebe. Dakle, kada jedan od korisnika u grupi primjeti da njihov prijatelj tipka SMS poruku tijekom vožnje, oni mogu poslati glasan zvuk lajanje tom prijatelju. Ovaj zvuk lajanja neće prestati sve dok prijatelj ne stavi mobitel na stranu.

rodedog

Victoria Walker i David Grau navode da će 20.000 dolara koje im je dodijelio AT&T biti potrošene za jačanje i nadogradnju aplikacije za koju smatraju da će do kraja godine moći ponuditi iOS, Android i Windows Phone korisnicima.

Treba reći da postoje i mnoge druge opcije za sprečavanje kucanja SMS poruka tijekom vožnje. Mnoge od njih se oslanjaju na GPS u telefonu i satelitskoj lokaciji kako bi se utvrdilo da li korisnik putuju brzinom većom od definirane u postavkama. Ako se korisnik kreće većom brzinom, opcija kucanja SMS poruka na telefonu biće zabranjena tako da korisnik neće moći da je koristi.

AT&T je nagradu dodijelio u sklopu “It Can Wait” natječaja koji je ponudio nagrade developerima za kreiranje aplikacija koje će obeshrabriti pisanje SMS poruka tijekom vožnje.