hakiranje mobilnih aplikacija

Najnoviji izveštaj bezbednosne kompanije Arxan Technology pokazuje da hakeri nemaju pardona ni prema besplatnim mobilnim aplikacijama.
Nalazi kompanije pokazuju da je više od 40 odsto od 15 najpopularnijih besplatnih iOS aplikacija i čak 80 odsto od 15 najpopularnijih besplatnih Android aplikacija hakovano. Arxan Technology navodi da je 92 odsto od 100 najpopularnijih plaćenih iOS aplikacije i svaka od 100 najpopularnijih plaćenih Android aplikacija hakovano.

Arxan u svom izveštaju navodi da je najčešći tip hakiranja pravljenje i stavljanje svima na raspolaganje besplatne kopije plaćene aplikacije. Što se tiče aplikacija koje su već besplatne hakeri obično otključavaju kupnju unutar aplikacijeili zaobiđu bezbednosne mere.

hakiranje besplatnih mobilnih aplikacija

AntiVirus kompanija McAfee ističe da hakirane i besplatnih i plaćenih aplikacija vrlo često ide u paketu sa malware-om. Dve najbrže rastuće malware (zlonamerni programi) kategorije su:

  • Ransomware – Kod koji drži podatke korisnika za otkup sve dok se novac ne uplati (ucenjuje korisnika sve dok ne plati za svoje podatke).
  • Botnets – Oni pretvaraju inficirane uređaje u "zombije",kojima upravljaju sa udaljenih lokacija i koji se najčešće koriste za slanje neželjene pošte ili obavlja DDoS napada. Sam vlasnik “zombi” računara nije ni svestan da njegov uređaj u pozadini obavlja neke sumnjive radnje.

Iako ih je ponekad moguće naći na zvaničnim prodavnicama aplikacija, hakirane ili krekovane aplikacije se najčešće mogu pronaći na nezvaničnim prodavnicama aplikacija, kao što su Cydia, torrent sajtovima i sajtovima za distribuciju aplikacija koje vode treće strane i hakeri.

Da bi koristili hakirane verzije aplikacija, iOS korisnici moraju prvo jailbreak-ovati svoje uređaje da bi dobili root pristup iOS operativnom sistemu. S druge strane, Android korisnici mogu jednostavno promeniti postavku u svojim preferencijama uređaja i tako omogućiti preuzimanje aplikacije sa bilo kog izvora ili tržišta.