kako deinstalirati javu u pretrazivacu

U posljednje vrijeme mnogo je nezadovoljstva zbog sigurnosnih propusta u Java. Preporuka sigurnosnih stručnjaka je da se onemogući Java u preglednicima.
Možda je došlo vrijeme da korisnici u potpunosti deinstaliraju Java sa svojih računala. Nekada veoma obećavajuća Java sve je manje korisna u pregledniku. Sve više postaje noćna mora koja oduševljava cyber-kriminalce na štetu korisnika računala.

Sun Microsystems 1995 godine predstavio je Java, kao tehnologiju za izgradnju aplikacija koje bi mogle biti pokrenute na bilo kojoj platformi, uključujući Windows, Macintosh i Linux. Glavni preglednici ugradili su Java za pokretanje appleta unutar stranice tako da sve što vam je bilo potrebno za izvršavanje programa jeste plugin (dodatak) za preglednik.

Danas je situacija takva da je taj Java dodatak, pored Adobe Flash, jedan od najvećih sigurnosnih rizika po računar korisnika. Za ovaj problem dobrim dijelom je kriv i sam Oracle, koji je 2009 godine kupio Sun a samim tim i Java, sa svojim nepravovremenim zakrpama koje kasne po nekoliko mjeseci.

Sigurnosni stručnjaci najnoviji sigurnosni propust u Java ocjenjuju kao kritičan jer hakeri mogu da ga koriste za potpunu kontrolu vašeg računala te da uzmu podatke koje žele. Sigurnosni stručnjaci navode da je prihvatanje rizika za moguću tako veliku štetu zbog tehnologije koja sada i nema tako velikog smisla, čista ludost i da korisnik treba definitivno da deinstalira Java sa svog računala ili barem iz preglednika.

Sigurnosni stručnjaci su vrlo skeptični po pitanju korisnosti Jave za većinu ljudi. Iako još uvijek neke online igre i poslovne aplikacije trebaju Java dodatak za pokretanje, gotovo sve moderne Web stranice, uključujući Facebook i Twitter, upotrebljavaju JavaScript, XML i HTML 5, koji rade u pregledniku i koje korisnicima omogućuju sve što i Java, pa i Adobe Flash, a koji su trenutno predstavljaju najveći sigurnosni rizik. Dakle, korisnici već godinama unazad mogu veoma zadovljno surfati Internetom bez ikakve potrebe za Javom.

Savjet sigurnosnih stručnjaka je da oni koji koriste Java aplikacije treba da ih pokreću u zasebnom pregledniku koji će se koristiti samo za to dok bi neki drugi preglednik trebao biti korišten za svakodnevno surfanje Web-om.

Ako ste svjesni velikih sigurnosnih propusta, onemogućite Javu u vašim preglednicima. Ako ne znate kako da onemogućite Javu u pregledniku pogledajte video, koji je jednostavan vodič za deinstaliranje Jave u Firefox, Google Chrome, Internet Explorer i Opera.