Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Kako otvoriti ISO datoteku

sa jednim komentarom

Alati sa kojima možete otvoriti ISO datoteku 2

Postoji više načina kako otvoriti ISO datoteku. No, prije nego što ih navedemo, ukratko ćemo objasnit što je ISO datoteke. ISO datoteka je u suštini arhiva slična ZIP i RAR formatu koja se inače naziva i Disk Image (slika diska).

Većina ISO datoteka kreirana je od optičkih diskova (ne audio CD-a), kao identičnih kopija originala. ISO sliku možete napraviti od optičkih diskova ili zbirke sadržaja pohranjenih na računalu ili vanjskom disku. ISO datoteke imaju ekstenziju .iso. Na sajtovima za dijeljenje sadržaja sigurno ste primjetila da je softver dostupan za preuzimanje vrlo često u ISO formatu koji možete odmah narezati na CD ili DVD.

U ovom članku pokazat ćemo vam nekoliko metoda za pristup sadržaju unutar ove vrste arhive.

Daemon Tools

Daemon Tools je veoma učinkovit program koji je uz to i veoma jednostavan za korištenje. Osim što omogućuje brz način za mount-tovanja ISO datoteke (proces kojim se omogućuje dostupnost ISO datoteke), ovaj alat vam omogućuje da mount-ujete više vrsta Slika, uključujući BIN / CUE, APE / CUE, NRG, MDS / MDF, CDI i ostale, na virtualni drajv. Možete kreirati nove arhive, pa čak i snimiti postojeće na optičke diskove.

Sa sajta daemon-tools.cc preuzmite preuzeti neku od verzija Daemon Tools. Možete da preuzmete i besplatnu verziju. Za potrebe ovoga članka koristit ćemo DAEMON Tools Lite. Ovisno o operativnom sustavu na vašem računalu, odaberite odgovarajuću datoteku i kliknite na gumb Download.

Nakon što preuzmete program, pokrenite instalaciju i odaberite besplatnu licencu. Program će automatski instalirati virtualni drajv.

Sada, da bi otvorili ISO datoteku, jednostavno pokrenite program, pritisnete gumb Add Image i pronađite gdje je vaša ISO datoteka spremljena.

Možete mount-ovati sliku i kroz taskbar tako što ćete kliknuti desnim klikom na aplikaciju (ako je već pokrenuta), odabrati Virtual Drive izbornik, odgovarajući drajv za otvaranje ISO datoteke i konačno mount-ovanje slike.

Mount-ovanoj slici se može pristupiti iz My Computer-a i ona bi se trebala pojaviti uz optički drive.

WinRAR

WinRAR je menadžer arhiva koji vam omogućuje da brzo ekstraktujete datoteke pohranjene u više formata kao što su CAB, ARJ, JAR, 7z, ACE, ZIP i RAR. Velike su šanse da već imate ovaj alat instaliran na vašem računalu. Ovaj softver pored mnogim drugih formata može da vam omogući pristup ISO slici ali to treba da postavite tijekom instalacije.

Znači, ako već imate instaliran WinRAR, pokrenite ga. U gornjem izborniku otvorite Options i izaberite Settings, možete koristiti i prečac na tipkovnici, CTRL + S. Nakon toga, odaberite karticu Intergration i označite kučicu smještenu pored ISO.

S druge strane, ako nemate već instaliran WinRAR, jednostavno odite na RARLab Web sajt i preuzmite najnoviju stabilnu verziju. Nakon preuzimanja, pokrenite instalaciju.

Na posljednjoj stranici WinRAR postavki, označite kućicu smještenu pored ISO.

Windows 8

Ako koristite Windows 8 Consumer Preview ili Release Preview, onda će vam otvaranje ISO datoteke biti prilično jednostavno s obzirom da je Microsoft u Windows 8 omogućio ugrađenu podršku za ISO sliku. To znači da možete čitati sadržaj pohranjen unutar tih datoteka, pa čak ga narezivati na optički drajv bez potrebe za korištenjem programa trećih strana. Narezati ISO datoteku možete i iz Windows 7.

Na Internetu možete pronaći veliki broj programa koji vam pružaju slične mogućnosti, neki od njih su Clone Drive, MagicISO, PowerISO i IsoBuster.

Written by admin

9 Septembra, 2012 at 3:28 pm

Objavljeno u Generalno,Software

Tagovano sa , , ,

Jedan odgovor to 'Kako otvoriti ISO datoteku'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Kako otvoriti ISO datoteku'.

  1. odlicno!!!!!!!!

    super

    12 maj 15 at 23:23

Ostavi komentar