windows 8

Veliki broj korisnika veoma je uzbuđeno zbog dolaska Microsoft-ovog novog operativnog sustava. Microsoft je napravio proces nadogradnje prilično jednostavnim mada još uvijek postoje stvari koje trebate znati i oko kojima možda želite razmisliti. Evo nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir.

Microsoft je službeno objavio da je korisnici Windows XP, Windows Vista i Windows 7 operativnog sustava imaju mogućnost nadogradnje na Windows 8 Pro.

Svi oni koji kupe Windows računalo između 2. lipnja i 31 siječnja 2013 godine, imat će mogućnost nadogradnje na Windows 8 Pro za samo 14,99 dolara. Svi ostali koji imaju računala sa navedenim operacijskim sustavima kupljenim prije 2. lipnja 2012 godine, mogu preuzeti nadogradnju na Windows 8 za 39,99 dolara.

Također, vredno je napomenuti da pored toga što možete preuzeti ISO datoteku uz pomoć Windows 8 Upgrade Assistant a potom napraviti sopstveni bootabe DVD ili USB drive, vi od Microsoft-a možete kupiti backup DVD za 15 dolara, plus troškovi dostave (shipping). Isto tako, Windows 8 Pro nadogradnje u obliku DVD paketa moći će se kupiti i u prodavnicama po cijeni od 69.99 dolara. Kompanija Microsoft navodi da će ove cijene važiti do 31. januara 2013 godine, za sada još uvijek nije poznato koje će cijene biti nakon tog datuma.

Microsoft je najavio četiri verzije operativnog sustava Windows 8. Kao korisnik, možete uraditi nadogradnju samo na dva, Windows 8 ili Windows 8 Pro. Windows RT verzija dostupna je samo na tablet-ima, dok će se Enterprise verzija prodavati većim kompanijama sa većim zahtjevima. Enterprise verzija sadrži sve što nudi Windows 8 Pro, plus nekoliko dodatnih karakteristika koje IT organizacijama omogućavaju upravljanje, naprednu bezbednost, virtuelizaciju, i još mnogo toga. Windows 8, Windows Pro i Windows 8 Enterprise će biti dostupne u 32-bitnim i 64-bitna verzijama.

Kompanija Microsoft ističe da će za mnoge potrošače, Windows 8 biti pravi izbor a da je Windows 8 Pro namjenjen onim korisnicima koji žele dobiti širi skup Windows 8 tehnologija.

Windows 8 je osnovna verzija i zamjena je za prethodna “Home” izdanja. Ova osnovna verzija između ostalog ima integraciju Sky Drive-a, poboljšanu energetsku efikasnost i ostalo. Windows 8 Pro ima neke dodatke namenjenih tech entuzijastima i profesionalcima, kao što su pristup BitLocker i BitLocker To Go, Client Hyper-V, Group Policy kontrole, kao i sposobnost hostovanja preko Remote Desktop i boot iz VHD.

Uglavnom, Windows 8 Pro dolazi sa značajkama za koje Microsoft vjeruje da većini korisnika i neće biti potrebno. Za većinu to će vjerojatno biti tako međutim, možda će vam jedna značajka nedostajati u Windows 8, radi se o Microsoft Windows Media Center i njegovim pratećim DVD kodecima.

Windows 8 Pro korisnici neće odmah imati Windows Media Center ali će ga moći besplatno preuzeti. Sve u svemu, ako želite Microsoft Windows Media Center na svom računalu a koristite osnovnu Windows 8 verziju, onda ćete morate preuzeti ono što Microsoft naziva Windows 8 Pro Pack, sa kojim ćete izvršiti nadogradnju na Windows 8 Pro. Cijena za PRO paket nadogradnje još uvijek nije objavljena.

Nadogradnju na Windows 8 Pro ne možete da uradite sa Windows XP i Windows Vista ali možete sa Windows 7 Ultimate i Professional.

Microsoft je objavio osnove hardverske karakteristike koje treba da zadovolji vaš računar da bi mogao pokrenuti novi operativni sustav Windows 8:

  • procesor od 1 GHz ili brži
  • 1 GB RAM-a (32-bitni) ili 2 GB RAM-a (64-bitni)
  • 16 GB dostupnog prostora na tvrdom disku za 32-bitnu verziju ili 20 GB za 64-bitnu verziju
  • DirectX 9 grafički uređaj sa minimalno WDDM 1.0

Microsoft također navodi da “Metro stil aplikacije imaju minimalnu rezolucijo od 1024 x 768 i 1366 x 768 za Snap značajke.”

“Snap” se odnosi na Windows 8 značajku za automatsko prilagođavanje veličine i pozicioniranje aplikacija u Windows kada ih povučete na stranu ekrana. Također, “Metro” je sada napuštena nomenklatura za Windows 8 orijentirani dizajn sučelja.

Mnogi se pitaju što će se dogoditi sa njihovim starim datotekama i postavkama sustava kad urade nadogradnju na Windows 8?

To će ovisiti o tome sa koje verzije Windows- radite nadogradnju. Microsofta navodi da ćete s nadogradnjom iz bilo kojeg potrošačkog izdanje sustava Windows 7 na Windows 8 Pro moći prenijeti vaše Windows postavke, osobne datoteke i aplikacije. Ako nadogradnju vršite iz sustava Windows Vista, vi ćete biti u mogućnosti prenijeti svoje postavke sustava Windows i osobne datoteke, a u slučaju nadogradnje iz Windows XP, biti ćete u mogućnosti ponijeti samo svoje osobne datoteke.

Također, ako radite nadogradnju iz Windows XP ili Windows Vista, možete očekivati da će morati ponovno instalirati sve aplikacije koje ste koristili prije nadogradnje. Većina Windows 7 programa će raditi i u Windows 8. Isto tako, kada pokrenete nadogradnju, vi ćete dobiti izvješće o kompatibilnosti.

Kompanija Microsoft objavila je da će Windows 8 Pro omogućavati korisnicima vraćanje na stariju verziju operativnog sistema Windows (downgrade) ako ne budu u potpunosti zadovoljni sa njegovom najnovijom verzijom operativnog sistema Windows. Korisnici će imati mogućnost da umesto novog operativnog sistema izaberu instalaciju Windows 7 ili Windows Vista, s tim da neće moći izabrati XP.

Vraćanje na stariju verziju operativnog sistema (downgrade) je pravo koje korisnicima omogućava da zamene noviju verziju operativnog sistema Windows za neko starije izdanje bez plaćanja oba operativna sistema. Ovo se uklapa sa prethodnom praksom koja je istu stvar omogućavala korisnicima Windows 7 Professional.