opasna greska u internet exploreru

Kompanija Microsoft objavila je privremenu softversku zakrpu za novootkrivenu greške u Internet Explorer-u. Ovo je itekako veliki problem koji utiče na stotine miliona korisnika Internet Explorer-a. Napadači ovu grešku koriste za instaliranje trojanca Poison Ivy koji se koristi za krađu podataka ili za daljinsku kontrolu računara.

Microsoft je brzo reagovao u adresiranju problema saopštivši da je greška otkrivena i da se ubrzano radi na njenoj ispravci.

Takozvane “zero-day”, ili novootkrivene ranjivosti su retke. Bezbednosna kompanija Symantec navodi da je samo osam takvih grešaka registrovano u 2011 godini. One su veoma opasne upravo iz razloga što su nove, jer za njih nema raspoložive zakrpe.

Prema navodima bezbednosnih stručnjaka, ova ranjivost je prisutna kod svih verzija Internet Explorer-a, od Internet Explorer 6 pa do prošlogodišnjeg Internet Explorer 9. Jedini izuzetak je Internet Explorer 10 koji će imati svoj debi u oktobru kada bude predstavljen Windows 8. Sve u svemu, ovo znači potencijalnu opasnost za 53% Internet korisnika.

Microsoft savetuje korisnicima da preuzmu besplatnu zakrpu, Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET), kao privremeno rešenje dok kompanija ne izađe sa potpunom zakrpom.

Korisnici treba da blokiraju napade sa EMET 3.0, povećaju bezbednosnu zonu u IE na "high" i konfigurišu browser tako da prikazuje upozorenja pre izvršavanja skripti,

saopštio je Microsoft.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da korisnici ovu privremenu zakrpu moraju preuzeti i manuelno konfigurisati, što je malo prekomplikovano za mnoge obične korisnike.

EMET je alatka namenjena naprednim korisnicima, koja manuelnim konfigurisanjem omogućava tehnologije koje mogu da se izbore sa ovakvim sigurnosnim propustima kao što su ASLR (address space layout randomization) i DEP (data execution prevention). EMET 3.0 može se preuzeti sa Microsoft-ovog sajta.

Neki bezbednosni stručnjaci savetuju korisnicima da se prebace na neki alternativni pretraživače, kao što su Google Chrome ili Mozilla Firefox dok Microsoft ne zakrpi ovaj propust u svom Internet Explorer-u. Većina stručnjaka smatra da će kompaniji Microsoft biti potrebno najmanje nedelju dana da napravi odgovarajuću ispravku.