istra

Velika je vjerojatnoća da se prati svatko tko koristi servis za razmjenu datoteka BitTorrent za preuzimanje najnovijih filmova ili glazbe.
Studija Sveučilišta u Birminghamu ukazuje da će svako ilegalno preuzimanje popularnih sadržaja biti zabilježeno od strane nadzorne kompanije u roku od tri sata. Znanstvenici su postavili lažni server i vrlo brzo shvatili da netko vrši praćenje šta se preuzima sa servera i tko to radi. Ovaj tim znanstvenika navodi da se samo 100 najpopularnijih torrenta prati.

Tim znanstvenika sproveo je trogodišnji istraživanje sa vlastitim softverom koji imitira BitTorrent file-sharing klijent i sve veze koje su napravljene na njega. BitTorrent je metoda za dobivanje datoteke preuzimanjem od više korisnika istodobno.

Znanstvenici su otkrili da ovo praćenje ne pravi razliku između onih “velikih” ilegalnih preuzimatelja i onih relativno malih i povremenih.

Tom Chothia sa Sveučilišta u Birminghamu predstavio je ovo otkriće na ovotjednoj konferenciji SecureComm u Padovi, Italija.

Istraživanje je identificiralo desetak različitih nadzornih kompanija od kojih je većina prepoznata kao organizacije koje zastupaju interese raznih nosilaca autorskih prava, sigurnosnih kompanija pa čak i drugih istraživačkih laboratorija. No, šest najvećih izvora praćenja bilo je izuzetno teško identificirati jer kompanije koje stoje iza njih koriste hosting kompanije trećih strana preko kojih se obavlja monitoring sadržaja koji se preuzima.

Također je otkriveno da veliki broj ovih kompanija koje prate koji se sadržaj najviše preuzima, tko ga preuzima, iz kog djela svijeta i sl., ove podatke prodaju podatke vlasnicima autorskih prava. Neki vlasnici autorskih prava u Europi i SAD-u koriste IP adrese prikupljene praćenjem ovih kompanija kako bi zatražili Sudske naloge koji bi obvezali Internet provajdere da predaju fizičke adrese povezane s njima. Nakon što ih dobiju oni se obraćaju tim korisnicima tražeći da im se plati određeni iznos uz prijetnju Sudskim sporom.

No, naučnici smatraju da dokazi prikupljeni na ovaj način ne smiju biti prihvaćeni od strane Suda jer sve ove kompanije vrše monitoring na način da se povezuju sa onima koji dijele datoteke te potvrđuju da oni koriste BitTorrent softver, ali one zapravo ne prikupljaju nikakve podatke o točnim datotekama koje se dijele.