Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Yahoo pristao da za 7 milijardi dolara proda natrag polovicu Alibaba dionica

2 0 komentara

alibaba

Nakon nekolikoko godina pregovaranja Yahoo i Alibaba napokon su postigli dogovor prema kom će kompanija Yahoo za oko 7 milijardi dolara prodati natrag polovicu svog udjela u ovoj Kineskoj e-Commerce kompaniji.

Ukupan udio kompanije Yahoo u Alibaba je 40 posto a prema ovom dogovoru Yahoo će prodati polovicu tog udjela. Vrijednost kompanije Alibaba je 35 milijarde dolara tako da je vrijednost udjela koji Yahoo prodaje nazad oko 7 milijardi dolara. Dogovor je navodno već odobren od strane Yahoo Borda tako da će nakon što plati porez i ostale doprinose, kompaniji Yahoo ostati oko 4 milijarde dolara.

Obje tvrtke su u svom priopćenju objavile da će Alibaba platiti kompaniji Yahoo 6.3 milijarde dolara u gotovini i oko 800 milijuna dolara u povlaštenim dionicama kompanije Alibaba.

Odnosi kompanije Yahoo i Alibaba već nekoliko godinama su veoma loši upravo zbog zahtjeva Kineske kompanije da otkupi nazad svoje dionice. Mnogi smatraju ovaj dogovor veoma logičnim potezom s obzirom da kompaniji Yahoo očajno treba svijež novac kako bi se mogla okrenuti novom smjeru i novim proizvodima, osobito u svjetlu nedavnog gubitka izvršnog direktora Scott Thompson koji je vođenje kompanije morao napustiti zbog veoma neugodnog skandala.

Za Yahoo, ovaj dogovor daje mogućnost plaćanja dividendi, novih akvizicija, ili otkupa vlastitih dionice, što je nešto što njegovi dioničari već odavno traže.

Neki analitičari ističu da se većina Yahoo vrijednosti temelji negovoj Azijskoj imovini, te da će prodaja te imovine omogućit da investitori mnogo bolje vrijednuju kompanijine osnovne Američke operacije.

Dogovor takođe dozvoljava kompaniji Alibaba da razmišlja o inicijalnoj javnoj ponudi (IPO) i pruža mogućnost da kasnije otkupi i preostali udio koji posjeduje Yahoo, ako se Alibaba odluči da za IPO, što je potez koji mnogi eksperti očekuju.

Sve u svemu Alibaba sa ovim dogovorom dobiva put ka svojoj neovisnosti a Yahoo novac za svoje dioničare. Također, dogovor aludira na mogućnost Alibaba IPO u 2015 godini, koja bi trebala biti jedna od najvećih tehnoloških ponuda na svijetu. To je zato što Alibaba između ostalog posjeduje i Taobao.com, veoma popularni sajt na kom potrošači prodaju stvari drugim potrošačima. Koliko je Taobao značajna imovina govori i podatak da ima 370 milijuna registriranih korisnika što je više od cijele populacije u SAD-u.

Osim Taobao.com, Alibaba također posjeduje Tmall.com, na kom 70.000 Kineskih i međunarodnih brandova prodaju svoje proizvode online.

Written by admin

21 Maja, 2012 at 7:38 am

2 0 komentara to 'Yahoo pristao da za 7 milijardi dolara proda natrag polovicu Alibaba dionica'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Yahoo pristao da za 7 milijardi dolara proda natrag polovicu Alibaba dionica'.

  1. […] Kompanija Yahoo trenutno drži 40 posto udjela u Alibaba, a prema dobro obavještenim izvorima Kineska kompanija planira potrošiti 7,1 milijardu dolara na otkup 20 posto svojih dionica. […]

  2. […] svibnju smo objavili da su nakon višegodišnjeg pregovaranja dvije kompanije blizu finaliziranja dogovora, danas su konačno to i službeno objavili. Prema postignutom sporazumu, Alibaba ima pravo da […]

Ostavi komentar