Bugarski bloger kupio podatke 1,1 milion Facebook korisnika za samo 5 dolara

Bugarski bloger Bogomil Shopov nedavno je kupio kolekciju od 1,1 milion imena, ID i e-mail naloga Facebook korisnika. Srećom, namera ovog Bugarskog blogera i aktiviste za digitalna prava nije bila spam-ovanje ili upad na ove Facebook račune, on je samo želio dokazati kako je lako doći do ličnih informacija sa društvene mreže.

Bugarski bloger navodno je početkom mjeseca pronašao ove Facebook podatake ponuđene na prodaju na Web sajtu Gigbucks.Prodavac, koji se služio imenom "mertem", tvrdio je da su podaci prikupljeni uz pomoću Facebook aplikacija trećih strana i da uglavnom sadrže aktivne račune uglavnom iz SAD, Kanade, Evrope i Velike Britanije.

U oglasu je stajalo da ova kolekcija ima veliki potencijal za sve one koji nude proizvode ili usluge na Facebook-u, Twitter-u i drugim društvenim medijima. Za ovu kolekciju Facebook podataka Bugarski bloger je platio simboličnih 5 dolara.

Mi smo pokrenuli istragu po ovom pitanju. Naši inženjeri bezbednosti istražuju da li je zaista došlo do proboja bezbednosti. Pošto je u toku, nismo u poziciji da objavljujemo bilo kakve podatke dok se istraga ne završi,

navodi se u saopštenju kompanije Facebook.

Facebook je kontaktirao Bugarskog blogera zamolivši ga da im pošalje ove podatke i uklani post o tome na svom blogu. Umesto toga, aktivista za digitalna prava objavio je još jedan post na svom blogu u kom je objavio detalje poziva koji je došao od Facebook-ovog bezbednosnog tima.