Online Tržište

Vaš mentor u svakodnevnom sv(ij)etu internet poslovanja i online marketinga.

buy vicodin online

Facebook EdgeRank i njegova važnost za Internet marketing

4 0 komentara

facebook edgerank formula

EdgeRank jedan je od najvažnijih algoritama iz područja Internet marketinga. Unatoč tome, vrlo malo ljudi je čulo za njega a još manje njih može tvrditi da ga u potpunosti razumiju.
EdgeRank je naziv algoritma koji koristi Facebook da bi utvrdio što se pojavljuje u News Feed-u njegovih korisnika. Postoji mnoštvo informacija dostupnih Facebook korisnicima a News Feed je poredak kojim se one pojavljuju.

On ne samo da određuje koje su vaše veze najvažnije za vas, što znači da će se njihov sadržaj i najčešće pojavljivati u vašem News Feed-u, već i koja vrsta sadržaja bi se trebala pojavljivati više od drugih.

Optimiziranje društveni medija od izuzetnog je značaja za sve Internet marketere. Oni koji žele promovirati određene proizvode ili usluge, ili pak raditi neke kampanje na Facebook-u, koji prema poslijednjim podacima ima milijardu aktivnih korisnika mjesečno,  za njih je od ključnog značaja da shvate kako ovaj algoritam radi.

Razumijevanje pravila algoritma i mjenjanje taktike u skladu sa sustavom može napraviti bitnu razliku između promjene u poslovnoj kampanji i neuspjeha. Ipak, unatoč njegovoj važnosti vrlo malo toga je napisano o algoritmu.

Za razliku od mnogih drugih algoritama koji mijenjaju marketing, Edgerank zapravo i nije toliko sofisticiran, ali to nikako ne treba da znači da možete da podcjenite njegovu relativnu jednostavnost.

Njegova važnost je još značajniji u smislu da je prethodnik mnogim novijim društvenim algoritmima poput Google + ili Twitter Top Tweets. Sa uspješnim razumijevanjem kako Facebook agregira, sortira i daje prioritete društvenom sadržaju možemo mnogo bolje predvidjeti kako će i druge alternative raditi.

Osim toga, s obzirom da su društveni signali postali dio SEO, razumijevanje kako se Facebook odnosi sa društvenim signalima od izuzetne je koristi.

Zašto Edgerank?

Zašto se News Feed algoritam zove EdgeRank? To je zato što je svaki dio sadržaja ili interakcije unutar Facebook-a poznat kao “edge”.

Dakle, ažuriranje statusa, Like status, upload slike i sve ostalo, sve je to Edge. Uglavnom, svaka interakcija koju imate sa Facebook-om a koja stvara dio sadržaja naziva se Edge.

Dakle, News Feed nije baš feed vijesti. Umjesto toga, on je kombinacija najvažnijih Edge koje je odredio EdgeRank algoritam. Koji su to elementi koji čine ovaj algoritam?

Kombinacija tri čimbenika: Afinitet, Težina Edge-a i Pravovremenost.

EdgeRank formula temelji se na ova tri elementa. Iako ovaj algoritam izgleda prilično jednostavno ipak tu je ogromna kompleksnost koja se nalazi iza ova tri čimbenika.

Afinitet (Sklonost)

Afinitet se temelji na osnovu bliskosti sa nekim. Na primer, ako špijunirate netkog, istražujete njegov profil, nemojte se začuditi što će se njegova ažuriranja kasnije pojaviti u vašem News Feed-u. Komentirajte nečiju fotografiju i ažuriranje te osobe će vam se sve češće pojavljivati u News Feed-u.

Razlog za to je taj što ste poslali signal da ste na neki način bliski sa tom osobom ili organizacijom. Algoritam to uzima u obzir i u skladu sa tim počinje da isporučuje rezultate u vaš News Feed. Što se češće netko pojavljuje u vašem News Feed-u, veća je vjerojatnoća da će se taj afinitet još više povećati, što onda povećava vjerojatnoću da će se ona još češće pojavljivati u vašem News Feed-u.

Ono što treba naglasiti jeste da je afinitet jednosmeran, što znači da ako vi posjećujete netkog to ne povećava vjerojatnoću da će se vaša ažuriranja pojavljivati u njegovom News Feed-u.

Težina Edge-a (Rangiranje interakcije)

Težina Edge-a je osnovna formula koja odlučuje da će se neki sadržaja češće od ostalih pojavljivati u News Feed-u. Na primjer, fotografije su važnije od toga što će netko “Like” neki poslovni profil.

Ne postoji definitivna sekvenca težine Edge-a, ali postoje određene stvari koje stječu veći EdgeRank od ostalih. To podrazumijeva da oni imaju veću težinu Edge-a drugih vrsta sadržaja.

Poznato je da tri vrste sadržaja imaju veću težinu Edge-a od ostalih, to su video sadržaj, fotografije i linkovi. Ovo saznanje vam omogućuje da prilagodite svoj način komunikacije na Facebook-u. Umetanjem ova tri elementa, koji imaju najveću težinu Edge-a, u svoja ažuriranja, na veoma brz način ćete doći do velikog broja sljedbenika.

Takođe, veoma je bitno prepoznati šta Facebook pokušavaju da promovira, jer je to ono što će vjerojatno utjecati na EdgeRank algoritam.

Također je vrijedno napomenuti da je težina Edge-a svake osobe različita, tj. netko tko voli pregledavanja fotografija ima veću vjerojatnost da će ih imati u svom News Feed-u od netkog tko ne voli pregledavanje fotografija.

Isto tako težina Edge-a može da se akumulira, tj. veliki broj Like ili komentara će povećati izvornu težinu Edge-a. Ovo je razlog zašto se sve što potiče raspravu ili komentare vrlo brzo pojavljuje u News Feed-u.

Dakle, razumijevanje relativne težine različitih vrsta objekta će vam pomoći povećati potencijalnu publiku za sve poruke koje pokušavate prenijeti na Facebook-u.

Tehnike koje ste izabrali za povećanje akumulacije težine mogu imati ogroman utjecaj na doseg vašeg sadržaja.

Pravovremenost

Posljednji EdgeRank element je pravovremenost (blagovremenost )koji je još poznat i kao vrijeme propadanja. Novi sadržaj koji odmah dobija aktivnost sa dubokom interakcijom bi bio idealan.

Na primjer, bez obzira na to koliko se EdgeRank zasniva na afinitetu i težini, ako je u pitanju neka stara vijest, mala je vjerojatnoća da će se ona pojaviti u News Feed-u. Ovo je kod Facebook-a dosta drugačije u odnosu na Twitter koji se oslanja samo na kronološki redosljed.

Ovo implicira da treba da postujete svoj sadržaj u vrijeme kada je najveći broj vaših sljedbenika prijavljen na Facebook-u. Tako će vaš post biti pravovremen tj. smanjit ćete mu vrijeme propadanja, a također ćete povećati šanse vašem sadržaju da se pojavi u News Feed-u korisnika.

Stvari koje možete učiniti kako biste povećali EdgeRank

Ako ste redoviti korisnik Facebook-a, mnoge od ovih ideja vezanih za EdgeRank biće vam očite, ali sa razumijevanjem kako funkcionira EdgeRank sigurno da ćete početi donositi pametnije odluke vezane za vašu Facebook marketinšku kampanju ciljanje ponašanja korisnika.

Kreativnost u kampanjama je važna, međutim, iako je cilj privlačenje što veće pozornosti ipak kampanje koje su izgrađene na stalnoj interakciji sa svojim obožavateljima su one koje stvarno donose najveću vrijednost.

Ako vas očekuje važna objava i želite da taj sadržaj vidi što veći broj vaših obožavatelja, što je to što možete učiniti kako biste povećali vjerojatnost da će se ovaj sadržaj pojaviti u što je više moguće News Feed-ova?

Prije svega, učinite sve što može kako biste povećali afinitet između svojih sljedbenika i vaše predstojeće objave. Možda biste mogli pokrenuti neku raspravu vezanu za to kako bi se povećalo interesovanje za temu. Također, ne samo da će broj komentara povećati vjerojatnost da će se taj sadržaj pojaviti u News Feed-u, a uz to će i svatko tko je dao doprinos povećati i svoj afinitet prema vama.

Ne bojte se tražiti doprinos od svojih sljedbenika! Istraživanja pokazuju da korištenje riječi poput Gdje, Kada, Zašto, i slično, imaju dramatičan utjecaj na broj Like i komentara, a s obzirom da Like i komentari povećavaju afinitet, to će onda svakako imati pozitivan utjecaj na doseg svih vaših budućih poruka.

Dakle, prije pokretanja vaše važne objave, planirajte da uradite niz ažuriranja koja bi imala za cilj da povećaju afinitet između vašeg profila i vaših sljedbenika. U vašim ažuriranjima postavite pitanje, napišite nešto provokativno što bi moglo dovesti do rasprave, itd.

Ovaj plan trebat ćete ponavljati s vremena na vrijeme s obzirom da je afinitet nešto što se vremenom smanjuje, a vi pak želite da se vaša ažuriranja pojavljuju u što većem broju News Feed-ova.

Budući da je poznato da se fotografije češće pojavljuju u News Feed-u nego normalno ažuriranje, možete razmisliti i o tome da vaš post zadrži i niz fotografija. Video i Linkovi također imaju težinu veću od prosječne tako da bi i oni trebali da budu dio vašeg plana postovanja.

Dakle, fotografije, videa i linkovi treba da imaju svoje mjesto u vašoj Facebook strategiji. Razmislite o kreiranju ažuriranja s većom Edge težinom koja će vam omogućit interakciju sa mnogo većom publikom.Također, sadržaj koji sadrži fotografije, videa i linkove daleko više će se dijeliti među Facebook korisnicima.

Isto tako, bilo bi dobro da istražite u koje vrijeme vaši postovi dobivaju najviše interakcije. To saznanje bi trebali iskoristiti i svoje buduće postove slati u to vrijeme.

Sve u svemu, evo nekoliko ideja sa kojima možete povećati svoj Facebook EdgeRank:

 • Često koristite fotografije i videa.
 • Potaknite korisnike na interakciju.
 • Postavljajte pitanja kako bi inicirali odgovore od vaših fanova i prijatelja.
 • Napravite anketu.
 • Promovirajte se i izvan Facebook-a, po forumima, blogovima itd.
 • Analizirajte Facebook Insight analitiku kako bi bolje razumjeli svoju publiku.
 • Održavajte interakciju sa svojim fanovima.

Facebook EdgeRank nije nešto što se odnosi samo na vaše statusno ažuriranje već i na vašu stranicu, profil i sve što radite na Facebook-u.

Na Internetu već možete pronaći alate za provjeru EdgeRank-a koji vam mogu pomoći u vašoj Facebok strategiji. Jedan od najpopularnijih je EdgeRank Checker.

Iako kreatori ovoga alata bez sumnje u potpunosti shvataju ovaj Facebook algoritam, ipak alat ima problema u procjeni jednog od najvažnijih aspekata EdgeRank-a, afiniteta.

Najvažnija stvar koju treba razumjeti o EdgeRank-u jeste da se on temelji na pojedincu i Edge (sadržaju), a to ne može, niti treba, zbrajati.

Alat vam neće a i ne može dati informaciju kakav afinitet prema vama imaju vaši fanovi, on vam samo može dati informaciju kakvu su interakciju oni imali u prošlosti. Afinitet je previše osoban i stoga je vrlo teško napraviti kvalitetnu analitiku o tome.

Alat će vam pružiti neke zanimljive uvide koji se tiču težine Edge-a i vremena propadanja, ali što se tiče afiniteta, to treba držati sa rezervom.

Ticker

Jedna od promjena koja ima potencijalnu sposobnost da utječe na News Feed a samim tim i na EdgeRank je značajka Ticker.

Na samom početku Ticker je obećao da će uvesti feed u realnom vremenu koji se odnosi na ono što vaši prijatelji rade na Facebook-u, i pri tome bi ignorirao afinitet i težinu Edge-a, međutim, gledajući sada čini se da ipak nema tog ignoriranja afiniteta i težine.

Treba reći da postoji neka vrsta algoritamskog filtriranja koje se odnosi na Ticker.

Mnogo se govori i da je Facebook modificirao EdgeRank algoritma koji se sada mnogo više koncentrira na blagovremenost i težinu Egde-a a manje na afinitet. Mislim da trebamo razmišljati u pravcu Facebook-ovih strateških ciljeva, Ticker vjerojatno favorizuje Edge-s koje žele istaknuti, na primjer, novu funkcionalnost, ili partnera kojem žele dovesti promet, itd.

Uvođenjem grupiranja prijatelja, koje oponašaju Google + krugove, također ima potencijalne posljedice na EdgeRank. U prošlosti se afinitet implicitno temeljio na korištenju, npr. vi želite da znate ljude za koje Facebook zna da ste sa njima u interakciji.

Sada postoji potencijal za izravne povratne informacije od korisnika, od onih od kojih ih želite čuti, što mora da ima utjecaj.

Međutim, većinu koja čita ovaj članak vjerojatno interesiraju načini kako da njihova poslovanja i klijenti na najučinkovitiji način koriste Facebook. Stranice poslovanja ne mogu biti dodane na popis Facebook prijatelja, (ali mogu na popis interesnih skupina) tako da vjerojatno neće imati veliki utjecaj izvan potencijalnog favoriziranja ljudi u odnosu na stranice.

Timeline?

Bez ikakve sumnje, uvođenje Timelines spada među najveće promjena na Facebooku od uvođenja News Feed-a. U principu, Timelines ne bi trebao imati nikakav utjecaj na ono što se pojavljuje u News Feed, ipak, na dva indirektna načina može utjecati.

Prvi je da on ima potencijal da promijene način na koji su ljudi u interakciji sa postojećim Edge.

Drugi je taj da bi potencijalno mogla dati neke eksplicitne povratne informacije o težini Edge-a, npr. vrsta sadržaja koju ljudi odluče da uključe / isključe iz svog Timeline može ponuditi informacije o stavu osobe prema težini različitih vrsta Edge-a.

Sve u svemu, EdgeRank je algoritam koji određuje sadržaj koji će ljudi vidjeti kada se prijave na Facebook. Ako razmišljate o promociji svog poslovanja putem Facebook-a, onda svakako morate razumjeti kako on radi i kako se reflektuje na vašu svakodnevnu Facebook taktiku.

4 0 komentara to 'Facebook EdgeRank i njegova važnost za Internet marketing'

Predplati se na komentare sa RSS or TrackBack to 'Facebook EdgeRank i njegova važnost za Internet marketing'.

 1. +5

  Popic

  12 okt 12 at 23:12

 2. Odlicno receno, hvala!

  Jovan

  14 jan 15 at 23:36

 3. […] Preporučujemo članak “Facebook EdgeRank i njegova važnost za Internet marketing”. […]

 4. Što veću “težinu” ima neki post, to će biti više rangiran na Facebook News Feed-u. A to znači da će imati veće šanse da bude pročitan.
  U cemu se ogleda ta tezina posta?

  Sasa

  5 aug 16 at 08:14

Ostavi komentar