google

Kompanija Google danas je prestigla Microsoft i tako postala druga najveća tehnološka kompanija na svetu.

Deonice kompanija Google danas su porasle za 0,8 odsto tj. na 760,66 dolara, tako da je tržišna vrednost kompanije Google dostigla 249.5 milijardi dolara. S druge strane, vrednost deonica najvećeg proizvođača softvera na svetu pale su za 0,6 odsto, na 29.57 dolara, što rezultira sa tržišnom vrednosti kompanije od 247,8 milijardi dolara.

Google je izuzetno jaka Internet kompanija koja između ostalog poseduje najpopularniji Internet pretraživač, ogromnu mrežu za oglašavanje i najpopularniji mobilni operativni sistem na svetu (Android). Za ovaj trijumf svakako je zaslužan porast popularnosti Cloud Computing-a gde se programi skladište online (u Cloud-u, Oblaku) a pristupa im se preko Interneta, sa bilo kojeg uređaja. Pa tako, svakim danom korisnici sve više i više zadataka koje su nekada obavljali na ličnim računarima sada obavljaju na pametnim telefonima i tablet-ima.

Svakako da treba spomenuti i Google-ovu društvenu mrežu Google + koja je pokrenuta pre nekih 15 meseci a koja prema najnovijim podacima sada ima više od 250 miliona korisnika. Iako još uvek ne može da konkuriše fenomenu u obliku Facabook-a ipak Google + korisnici na društvenoj mreži u proseku provode 12 minuta dnevno. Google također navodi da je više od milijun brandova izgradilo svoje prisustvo na njegovoj društvenoj mreži, uključujući i više od 50% brandova sa liste 100 najboljih Američkih brandova. Ako ovome dodamo i pet milijardi +1 klikova dnevno (što je najbrže rastuće dugme za društveno dijeljenje na svetu) onda je svakako jasno da Google + raste izuzetno brzo.

Ubedljivo najvrednija tehnološka kompanija na svetu je Apple čija se tržišna vrednost procenjuje na 632.7 milijardi dolara. Kompanija Apple preuzela je lidersku poziciju 2010 godine od Microsoft-a kada je krenula ekspanzija prodaje iPhone i iPad uređaja koji su bili poticaj za ulazak u novu računarsku eru, koja se mnogo manje oslanja na personalne računare.