payza

Payza je e-Wallet (elektronski novčanik) platni sustav koji je pokrenut 2004 godine pod nazivom AlertPay. U svibnju 2012 godine, Britanski provajder MH Pillars Ltd. kupio je AlertPay i ubrzo nakon toga preimenovao naziv platforme u Payza. Payza platforma ima za cilj da se poslovanjima i ljudima omogući brzo, sigurno i učinkovito online slanje i primanje novca korištenjem samo e-mail adrese kao broja računa.

Inače Payza baš poput svog konkurenta i široko prihvaćenog metoda plaćanja PayPal-a koristi isti proces koji pomaže korisnicima da veoma jednostavno šalju i primanju novca bez mnogo stresa. Sve što vam je potrebno za transfer jeste e-mail adresa. Više o PayPal-u možete pročitati u članku “Kako otvoriti PayPal račun”.

Payza trenutno ima više od 9 milijuna članova i svoje usluge nudi u 197 zemalja i za 21 različitu valutu. Payza naglašava da više od 75.000 trgovaca koji koriste njene usluge za prihvaćanje plaćanja i upravljanje poslovanjem. Payza nudi uslugu konvertovanja valuta, uslugu za otkrivanje potencijalnih prijevara, e-fakturiranje, masovne i pojedinačne doznake i alate za upravljanje poslovanjem. Payza također omogućuje svoje usluge i mnogim tržištima u nastajanju.

Važno je reći da postoji jedna stvar u kojoj je Payza bolje rešenje od PayPal-a, naime Payza je podržana u više zemalja od PayPal-a, što je itekako bitno ljudima u onim zemljama koje još uvek nemaju mogućnost otvaranja PayPal-a.

Još jedna prednost Payza jeste niža stopa transakcije tj. za svoje usluge Payza mnogo manje naplaćuje od PayPal-a.

Svatko može veoma lako koristiti Payza platformu za slanje i primanje novca. Otvaranje Payza online računa je besplatno. Evo nekoliko koraka sa kojima ćete jednostavno otvoriti i postaviti svoj Payza račun za samo nekoliko minuta.

Kako otvoriti besplatni Payza račun

Da bi otvorili besplatni Payza račun posjetite početnu Payza.com stranicu a zatim kliknite na "Sign Up" kako bi počeli proces postavljanja vašeg računa.

Nakon toga biće potrebno da odaberete zemlju svog prebivališta i vrstu računa koju želite otvoriti. Payza će vam ponuditi tri vrste računa koje možete otvoriti:

  • Personal Starter: Ovo je račun namijenjen ljudima koji ne planiraju prihvatati uplate na svom Web sajtu ili trgovini. Ovaj račun je savršen za uplate, slanje i primanje ograničene količine novca. Personal Starter račun potpuno je besplatan za slanje i primanje novca, no sa njim je moguće primiti samo do 400 dolara mjesečno, odnosno, ovaj račun ima kumulativno godišnje ograničenje da na njega možete primiti maksimalno 2.000 dolara. Kada Personal Starter račun dosegne bilo koji od ovih limita, on će automatski biti nadograđen na Personal Pro. Budući da je ovaj račun kreiran za ljude koji neće primati uplate sa svog sajta ili online trgovine, sa njim nećete dobiti alate za prodaju ali ćete imati vrlo jednostavne opcije za slanje i povlačenje novca na karticu. Također, na Personal Starter račun možete dodati dvije e-mail adrese.
  • Personal Pro račun: Personal Pro račun je savršena vrsta računa za mala i srednja poslovanja, kao i pojedince koji žele primati veće uplate bez ograničenja koja važe na Personal Starter računu. Sa Personal Pro računom imate mogućnost da prihvaćate online plaćanja kreditnom karticom na vašem sajtu ili online trgovini. Sa Personal Pro računom imat ćete pristup brojnim alatima za prodaju kao što su Payment Buttons, Instant Payment Notification (IPN), Encrypted Payment Details (EPD), Mass Pay i mnoge druge. Kao i kod Personal Starter računa, otvaranje računa i slanje novca su u potpunosti besplatni međutim, za primanje novca plaćat će se naknada od 2,5% + 0,25 dolara po transakciji.
  • Business račun: Ovaj račun je uglavnom namjenjen poslovanjima. Sa njim imate mogućnost povezivanja neograničenog broja e-mail adresa a također imate mogućnost da pokrenete više poslovanja sa samo jednim Payza računom, bez potrebe za otvaranjem većeg broja računa u različite svrhe. Transakcijska naknada za Business račun iznosi 2,5% + 0,25 po transakciji, s tim da za neke industrije može postojati i dodatna naknada.

Personal Pro je preporučeni račun. Dakle, recimo da ste se odlučili za "Personal Pro" račun, sljedeće što morate da uradite jeste da morate da ispuniti obrazac za prijavu sa svojim osobnim podacima.

Nakon što ste popunili obrazac sa svim svojim osobnim informacija, kliknite "Next" i otvorit će vam se novi obrazac u kom treba da unesete podatke o računu.  Ispunite i pošaljite obrazac.

Kada ste ispravno unijeli sve podatke, slijedeća stranica će vas pozvati na validaciju računa. Potrebno je da provjerite svoj e-mail (koji ste unijeli prilikom popunjavanja obrasca) i u poruci koju vam je Payza poslao kliknete na link za potvrdu e-mail adrese.

Nakon što ste to obavili, vaš Payza račun je aktiviran. Možete početi plaćati, primati ili slati novac. Da bi primili novac sve što je potrebno da uradite jeste da toj nekoj osobi date svoju Payza e-mail adresu.

Ako želite saznati mnogo više o ovom načinu plaćanja ili vas zanima neko određeno pitanje, posjetite Payza FAQ stranice.