aKompanija Adobe navodi da su sa povećanjem prometa mobilnog pretraživanja i mobilni oglasi u pretraživanju pokazali dramatično poboljšanje konverzije, ali to povećanje nije ni izbliza ravnomjerno podijeljeno između operativnih sustava uređaja.
Prema najnovijem izvještaju kompanije Adobe pod nazivom “Q3 2012 Global Digital Advertising Update”, stopa konverzije za Apple iOS gotovo je dvostruko veća u odnosu na Google Android.

Koristeći Android stopu kao osnovicu, kompanija Adobe otkrila je da iOS korisnici iz SAD imaju stopu konverzije od 181 posto na mobilne oglase u pretraživanju. Europski korisnici iOS pokazali su još veću vjerojatnost konverzije u odnosu na svoje Android kolege, Britanski i Njemački korisnici pokazali su 193 posto stope konverzije za iOS u odnosu na Android.

Kompanija Adobe naglašava da su tri kategorije oglasa pokazale najbolje stope konverzije, to su financije, putovanja i maloprodaja.

b

Zanimljivo je to da iako iOS ima puno veću stopu konverzije klika (CTR), u svom izvještaju kompanija Adobe pronašla je da je ukupna stopa cijene po kliku bila 18 posto niža za iOS. Kompanija Adobe zaključuje da kombinacija ovih čimbenika znači da bi postavljenje oglasa u mobilno pretraživanje na iOS generiralo dvostruko veći povrat ulaganja (ROI) nego da oglas postavite na Android.

Vijest je interesantna za sve marketere s obzirom na činjenicu da je kompanija Adobe predviđa da će svaki peti plaćeni klik u pretraživanju tijekom četvrtog kvartala 2012 godine doći sa pametnog telefona ili tableta.