Facebook korisnici vrlo često su žrtve malware-a prerušenog u legitiman Facebook post ili aplikaciju koja mami da kliknete na njega. Imajući u vidu rasprostranjenost ovakve pojave, Facebook je prije šest mjeseci odlučio da kao rješenje svojim korisnicima ponudi besplatne anti-virus opcije.

Za to vrijeme, više od 30 milijuna Facebook korisnika posjetilo je Anti-Virus Marketplace, funkciju za koje mnogi još uvijek ne znaju. Danas je najveća društvena mreža na svijetu dodala još osam novih sigurnosnih tvrtki koje ne samo da će osiguravati zaštitu od virusa, već će također pomoći Facebook-u u izgradnji njegovih sigurnosnih alata.

Osam novih anti-virus provajdera su Kaspersky, Total Defense, Webroot, Web of Trust, Avast!, AVG, Avira i Panda. Oni su se pridružili kompanijama Microsoft, McAfee, Trendmicro i Symantec.

Facebook je sjajan Internet marketing alat međutim enormna popularnost društvene mreže privlači i veliki broj online prevaranata koji na mnoge načine pokušavaju da dođu do različitih podataka o korisnicima tako da je AV Marketplace Facebook-ov odgovor na sve te izazove.

AV Marketplace izvorno je pokrenuto u travnju s ciljem da korisniku Facebooka omogući preuzimanje raznog anti-virus softvera uz Facebook savjete, vodič za sigurnost i ažuriranja za aktualne prijetnje. Ranije, ako bi posumnjali da možda postoji opasnost da budete zaraženi malware-om to bi podrazumjevalo da morate da pokrenete antivirus program na svom uređaju ili da čekate da Facebook identifikuje adekvatnu pretnju.

Sa AV Marketplace imate na raspolaganju besplatne anti-virus proizvode za skeniranje i čišćenje vašeg sistema. Preuzimanja su besplatna, ali će od vas nakon šest mjeseci, koliko traje probno korištenje, biti zatraženo da počnete da plaćate ovu uslugu.

Osim pružanja besplatnog anti-virus softvera za Facebook korisnike, ovih osam kompanija će također pomoći Facebook-u u razvoju "sustava crne liste URL-ova". Facebook će biti u mogućnosti da pošalje upit prema ovim kompanijama i njihovim bazama virusa i zlonamjernih programa u cilju otkrivanja zaraženih Web stranica prije nego što korisnik klikne na njih.

Kad kliknete na link na našim stranicama vi ste zaštićeni i od Facebook-a ali i od 13. industrijskih lidera u računalnoj sigurnosti. Mi ćemo još više surađivati sa ovim partnerima u budućnosti i veselimo se što ćemo uskoro moći da objavimo neke nove alate,

objavio je Facebook.

Odvojeno od Anti-Virus Marketplace, Facebook je također otvorio phishing "Hotline." U stvari se radi samo o e-mail adresi, phish@fb.com, na koju korisnici mogu prijaviti pokušaje phishing-a (krađe identiteta) na Facebooku.