microsoft-surface-cijene

Naizgled slučajno, kompanija Microsoft jutros je na svojoj online prodavnici objavila cijene za svoje Surface Windows RT tablet-e. Osnovni model sa 32 gigabajta prostora za pohranu prodavat će se po cijeni od 499 dolara, što ga čini idealnim iPad konkurentom, dok će se 32 GB model sa Touch Cover tipkovnicom prodavati za 599 dolara.

Kao najjači model Microsoft će ponuditi 64 GB Surface sa Touch Cover tipkovnicom koji će se prodavati za 699 dolara. Svi modeli će biti dostupni nakon zvanične prezentacije 26. listopada. Kompanija Microsoft također će Touch Cover tipkovnicu prodavati i odvojeno, “flat touch” po cijeni od 119 dolara, dok će verzija koja je više tradicionalna tipkovnica koštti 129 dolara.

Treba reći da je ovaj cjenovnik za Surface tablet nakon nekog vremena skinut sa Windows Store, što se može protumačiti da je postavljen slučajno. Kompanija Microsoft prilikom predstavljanja ovog svog senzualnog tableta u lipnju nije željela da objavi cjenovnik, a mnogi su smatrali da Microsoft kalkuliše sa kojom cijenom će da zakorači na tablet tržište. 

Treba reći da su ove cijene za Surface RT tablet iznenađujuće prisebne za Microsoft. Ogromna većina poznavalaca smatrala je da će Microsoft izaći sa još povoljnijom cijenom od 499 dolara imajući u vidu da kompanija nije prisutna na izuzetno profitabilnom tablet tržištu na kom dominira Apple iPad, te da bi jeftin a kvalitetan tablet sasvim sigurno privukao veliki broj kupaca.

S obzirom da Microsoft očajnički pokušava da osvoji značajniji dio na tablet tržištu, mnogi su očekivali cijenu između 299 i 399 dolara što bi svakako bio veliki udar na konkurenciju i što bi sigurno rezultiralo višemilijunskom prodajom i vrlo značajnim udjelom na tržištu. S druge strane, ako realno pogledamo poznatu specifikaciju Microsoft Surface tableta, moram priznati da čisto sumnjam da Microsoft uopšte ima zarada sa ovom cijenom od 499 dolara.

Još uvijek se čekaju cijene za Microsoft Surface koji pokreće Windows 8 Pro, koji će imati snažniji hardver i koji će moći pokretati postojeće Windows programe. Imajući u vidu ove cijene za Surface RT modele, pretpostavka je da će Surface sa Windows Pro 8 koštati između 800 i 1.000 dolara. Windows RT uređaji, uključujući Surface, moći će samo pokretati nove Windows 8 aplikacije iz Microsoft App Store.