prednosti remarketinga

Remarketing (ponovni marketing) također poznat i kao retargeting (ponovno ciljanje) je koncept koji uključuje izlaganje potencijalnim kupcima one iste proizvode ili usluge koje su ranije gledali na vašem Web sajtu ali ipak nisu tada odlučili za njihovu kupnju. U većini slučajeva, poslovanja će imati stopu konverzije negdje oko 2% za proizvode ili usluge koje nude na svojim Web stranicama. To znači da oko 98% posjetitelja neće odmah obaviti kupnju, čak i ako su zainteresirani. Remarketing je učinkovit način kapitaliziranja na ovim pojedincima i za povećanje prodaje.

Jedan od najvećih razloga zašto bi remarketing morao biti vaš prioritet za prikazivanje oglasa je visoka stopa konverzije. Iako će mnogi pokazati interes za kupnju proizvoda ili usluga, ipak će vrlo malo broj njih da se odluči da odmah kupi proizvod ili uslugu.

Remarketing je važan jer će ciljati te osobe koje su pokazale interes za kupnju prikazivanjem oglasa na drugim sajtovima koje posjećuju. Ako je neka osoba koja je posjetila vaš Web sajt ozbiljno razmišljala da obavi kupnju, ali se pak odlučila da malo sačeka, onda će dodatna izloženost vašem poslovanju (susretanje sa vašim oglasima) značajno povećati izglede da se ona odluči na kupnju.

remarketing

Istraživanja su pokazala da je CTR (odnos broja impresija u odnosu na broj klikova) za remarketing oglase 10 puta veći od običnih oglasa. S obzirom da pouzdano znate da je osoba pokazala barem minimalan interes za vaše poslovanje, onda možete očekivati višu stope konverzije za remarketing nego što bi to postigli sa tradicionalnom PPC kampanjom.

Ovo dovodi do još jedne koristi od remarketinga, većeg povrata od investicija nego što bi obično mogli imali sa platformom kao što je Google AdWords. Sa većim brojem klikova i povećanom stopom konverzije jasno je da ćete vidjeti dosta veće prodajne brojke. Općenito govoreći, remarketing je sigurnija investicija jer su ljudi kojima se prikazuju oglase visoko ciljani.

Remarketing je također savršen za branding vašeg poslovanja i podizanje svijesti o brandu. Povećana izloženost vašeg poslovanja koje remarketing pruža može poslužiti kao učinkovit način privlačenja pozornosti ciljane publike. I dok jedna posjeta na vaš Web sajt može imati mali učinak, vidjeti oglase u kratkom vremenskom razdoblju od prvog posjeta je savršen način da podsjetite potencijalnog kupaca na proizvode i usluge koje nudite.

Remarketing je sada već establirana taktika koju koristi velika većina marketera u nastojanju da povećaju konverziju. Remarketing omogućuje marketerima priliku da ostanu angažirani s korisnicima koji su bili na njihovim stranicama (ili stranicama njihovih klijenta), a zatim da im ponude relevantne oglase dok oni surfaju Web-om.

Prije par godina Google je remarketing učinio dostupnim oglašivačima i od tada je to jedan od najmoćnijih alata i vrsta kampanje dostupne online marketingu u smislu ne samo dovođenja dodatnih konverzija već i pozitivnog povrata investicija (ROI).

Google je nedavno objavio beta program pod nazivom Remarketing in Search (remarketing u pretraživanju) koji ima za cilj da iskoristi benefite remarketinga i iskoristi ih u SERP (stranicama sa rezultatima pretraživanja).

Ideja je vrlo jednostavna, kreirati remarketing listu i već postojeće saznanje o kupcima iskoristiti u porukama i strategiji ponude unutar svoje SEM (marketing u pretraživanju) kampanje za poboljšanje performansi.

Velika vijest je da je Google sa svojim beta programom sada znatno olakšao postavljanje i korištenje remarketinga. U svom nastojanju da olakša proces Google je ponudio nove značajke dostupne sa najnovijom verzijom remarketing koda koji je ranije zahtijevao vrlo napredno postavljenje i znanje o starom sustavu ili jednostavno nije bilo mogući koristite stariju multi-tag verziju.

Korisnosti remarketinga u pretraživanju su očite i uključuju:

  • Maksimiziranje relevantnih oglasa. Ako već znate da je korisnik na vašem sajtu tražio "torba za prijenosna računala", iskoristite te informacije kako bi se istakli na stranicama sa rezultatima pretraživanja kada korisnik sljedećoj put bude pretraživao “dodatna oprema za prijenosna računala”. Primjenom saznanja o tome što je korisnik tražio vjerojatno možete povećati svoju stopu konverzije (CTR) i dovesti veći Web promet na svoj sajt ali i povećati ocjenu kvalitete (Quality Score).
  • Vrijednost kupca i pridružene vrijednosti klika. Korisnik koji je upoznat sa vašim brandom lakše će se konvertovati u kupca. Zbog te mogućnosti da putem stranica sa rezultatima pretraživanja (SERP) dođete do korisnika koji vas poznaju, to bi trebalo utjecati na vašu bidding strategiju (strategiju ponude). Baš kao što možete povećati vašu CPC (cijenu po kliku) za ključne riječi koje se bolje konvertuju kako bi se povećao potencijal, sada možete povećati vaš CPC sa poznatim kupcima kako bi povećali potencijal.
  • Izbor odredišne stranice. Znajući sadržaj koji je korisnik posjetio može imati utjecaj i na izbor vaše odredišne stranice na koju vaši oglasi u pretraživanu linkuju. U gore navedenom primjeru "torba za prijenosna računala", standardna odredišna stranica može biti "dodatna oprema za prijenosna računala", međutim, znajući da korisnika interesira torba, i da je "torba za prijenosna računala" u oglasu, možete to iskoristiti i korisnika izravno usmjeriti na stranicu sa torbama za prijenosna računala. Ono što ste sa ovim uradili jeste da ste kreirali personaliziranu relevantnost odredišne stranice na temelju povijesti korisnika.