joomla 3

Mobilni uređaju postaju sve važniji. Web promet koji generiraju mobilni uređaji raste velikom brzinom tako da je vrlo vjerojatno da će za nekoliko godina mobilni uređaji postati popularniji od kućnih računala. Kao rezultat toga, sva poslovanja, blogeri, portali i Web stranice trebaju osigurati da njihova web platforma može da ponudi visokokvalitetno iskustvo pregledavanja i mobilnim korisnicima pogotovu onima koji koriste tablet i pametne telefone.
Joomla, jedan od najpopularnijih sustava za upravljanje sadržajem (CMS), koji se koristi za izgradnju blogova, Web sajtova, portala i Intraneta, konačno je predstavila verziju 3.0. Ono što je velika vijest svakako je to što ona donosi ugrađenu podršku za Twitter-ov BootStrap framework koji omogućuje automatsku, responzivnu podršku za mobilne Web sajtove.

Sa sve većim brojem uređaja sa različitim veličinama zaslona Web mora brzo da se prilagođava a Joomla sa ovim najnovijim izdanjem želi ići u korak sa promjenama.

Broj poboljšanja su napravljena od posljednjeg velikog Joomla izdanja (v2.5). Ova najnovija verzija Joomla dolazi sa značajkama kao što su:

  • PostgreSQL driver
  • Novo sučelje za adminisraciju
  • Novi front-end predložak (tamplate)
  • Automatska detekcija mobilnih uređaja i prikaz
  • Izravna instalacija jezičkog paketa
  • Mogućnost kopiranja predloška

Twitter je razvio Bootstrap okruženje kao način za promicanje brzih, čistih i vrlo korisnih aplikacija. Ono što je još važnije, Bootstrap uključuje responzivni CSS koji omogućuje Web stranicama sa integriranim BootStrap da prikazuju sadržaj na temelju uređaja i veličine zaslona.

Iako mnoge druge Web platforme, kao što su WordPress, Drupal i mnoge druge, nude mobilnu podršku u jednom ili drugom obliku koja zahtijeva puno rada i razvoja ili rezultira nezadovoljavajućim rezultatima. Kao što će Web programeri primjetiti, responzivni dizajna je moguće izgraditi sa WordPress-om ali bez izvorne podrške dok Drupal ima nekoliko mobilnih teme i BootStrap modul.

Sada je u Joomla 3.0 i admin panel responzivan. Ovo je vrlo zanimljiva promjena, pogotovo s obzirom da Joomla ima 3% Web tržišta.

Joomla 3.0 možete preuzeti sa zvaničnog sajta.