Google-ov mobilni operativni sustav Android dominira na tržištu sa udjelom od čak 75 posto no, Apple i Microsoft zarađuju više od njega nego sam Google. Vjerovali ili ne, Apple i Microsoft zajedno bi mogli imati čak deset puta veću zaradu od Android OS nego Google!

Prošli vikend kompanije Apple i HTC postigle su dogovor o licenciranju patenata koji prema nekim izvorima podrazumjeva da HTC plaća Apple-u između 6 i 8 dolara za svaki prodati HTC pametni telefon koji pokreće mobilni operativni sustav Android. Mnogi očekuju da će Apple uskoro ponuditi sličan dogovor i ostalim proizvođačima Android uređaja.

Kompanija Microsoft već je pokazala da zarađuje više od Android nego od vlastitih Windows telefona. Microsoft već nekoliko godina ima program licenciranja patenata za proizvođače Android uređaja koji mu donosi milijarde dolara. Među mnogima koji su prihvatili ovaj program licenciranja su kompanije LG, Acer, Samsung, HTC i mnogi drugi, koji Microsoft-u plaćaju između 5 i 15 dolara za svaki prodati Android uređaj.

S druge strane, kompanija Google ne objavljuje zvanične podatke o prihodima koje joj donosi Android međutim, kompanija Asymco u travnju ove godine izračunala je na temelju podataka koje je Google bio prisiljen otkriti u Sudskim podnescima da kompanija zarađuje “samo” 1,70 dolara za svaki prodati Android uređaj. 

No, gledajući naprijed, stvari dobro izgledaju za kompanije Apple i Microsoft. Apple navodi da je povećana prodaja njenih uređaja iPhone i iPad dok Microsoft nakon pokretanja novog operativnog sustava očekuje mnogo veći udio na tržištu pametnih telefona i tablet-a. Tako će ove dvije kompanije u budućnosti pored zarade od svog ekosustava zaraditi i milijarde dolara od Google Android-a.