Facebook i Yahoo udruzuju snage u pravljenju pretrazivaca

Prema najnovijim glasinama kompanije Facebook i Yahoo pregovaraju o potencijalnom partnerstvu u pretrazi. Sa ovi partnerstvom Microsoft, čiji pretraživač Bing koriste i Facebook i Yahoo, bi ispao iz igre.

Neimenovani izvori unutar dve kompanije navode da su se Marissa Mayer, direktor kompanije Yahoo i Facebook-ov vođa operacija Sheryl Sandberg već srele i razgovarale o tome da dve kompanije počnu zajedno da rade na svom pretraživaču.

Bing i Yahoo imaju dogovor prema kom je Microsoft zadužen za osnovno iskustvo pretrage na Yahoo, koji i dalje većinu svoje zarade ostvaruje od oglašavanja u pretrazi, uprkos tome što je napustio tržište pretrage pre nekoliko godine.

Marissa Mayer i Sheryl Sandberg su bivše kolege koje su zajedno radile u kompaniji Google i dobro znaju šta pretraga možete da znači za svaki Internet posao. Kompanija Google u 2012 godini zaradiće oko 40 milijardi dolara od oglašavanja.

Najveća društvena mreža na svetu takođe se oslanja na Microsoft Bing kada je u pitanju pretraga. Treba reći da je Microsoft potrošio i izgubio milijarde dolara i godine da bi izgradio Bing, koji tek sada stasava u kompletan proizvod za pretragu.

Mi imamo nekoliko milijardi upita dnevno a čak se i ne trudimo. Uglavnom se radi u pokušajima pronalaska ljudi, stranica brendova, aplikacije i ostalog. Postoji velika šansa u pretrazi, da se da niz odgovora na konkretno pitanje, a Facebook se nalazi u jedinstvenoj poziciji da to uradi,

izjavio je Mark Zuckerberg.

Eventualni dogovor kompanija Yahoo i Facebook o izgradnji zajedničkog pretraživača ne samo da će srušiti dogovor Yahoo-a i Microsoft-a iz 2009 godine već će sigurno zabrinuti i Google. Izgradna zajedničkog pretraživača mogla bi kompanijama Yahoo i Facebook doneti ogromnu online zaradu, i to najviše na račun kompanije Google.