twitter-security

Twitter je upozorio nepoznat broj korisnika da su njihovi nalozi potencijalno kompromitovani od strane hakera. Jedan broj poznatih Twitter naloga je hakovan, Twitter to obično rešava tako što manuelno resetuje lozinke za hakirani račune, međutim ovaj put je otišao malo predaleko tako da je resetovao naloge i onim korisnicima koji sigurno nisu hakirani.

Twitter nije da nikakve detalje u vezi prirode proboja bezbednosti na svojoj mikrobloging platformi a mnogi špekulišu da se radi o ranjivosti koju hakeri mogu da iskoriste za otimanje Twitter naloga metodom brutalne sile. S druge strane, lozinke su takođe mogle biti kompromitovane i sa softverom trećih strana ili čak socijalnim inženjeringom, pa se Twitter bezbednost ne može u potpunosti okriviti.

Twitter smatra da je izuzetno brzo reagovao na hakiranje, identifikovao kompromitovane račune, a potom resetovao lozinke i obavestio njihove korisnike. U tom procesu resetovanja lozinki kompromitovanih naloga Twitter je slučajno resetovao mnogo veći broj lozinki nego što je trebao, resetujući veliki broj lozinki na nalozimi koji ni u kom slučaju nisu bili kompromitovani.

Twitter se svim korisnicima izvinio za grešku i pozvao sve korisnike da posete sekciju Keeping Your Account Secure kako bi saznali više o bezbednosti Twitter naloga.

Sigurno da nije loša ideja da se lozinke s vremena na vreme promjene, tako da malo ko može kriviti Twitter za preteranu reakciju. Svakako je bolje brzo reagovati i resetovati više naloga nego što je zaista kompromitovano nego sporo reagovati na hakiranje.