Kompanija Microsoft objavila je koliko tačno slobodnog prostora na disku korisnici mogu očekivati na novom Surface tabletu. Microsoft je objavio da je korisnicima dostupna samo polovina prostora na 32 GB tabletu, korisnici će imati na raspolaganju 16 GB za lične fajlove, što je svakako vrlo malo za većinu korisnika danas. Svi oni koji kupe 64 GB verziju imaće na raspolaganju 46 GB ili nešto manje od 75 odsto ukupnog kapaciteta.

Kompanija Microsoft navodi da će na Surface 32 GB verziji Windows prijaviti 29 GB upotrebljivog prostora. Razlika je posledica računanja, 32 GB dobijeno je korišćenjem decimalnog sistema dok Windows koristi binarni sistem. Kao rezultat toga 1 GB (u decimalnom sistemu) pojavljuje se kao 0,93 GB (u binarnom sistemu). Kapacitet je isti, razlika je samo u tome kako merite GB, decimalno ili binarno. Za Windows alate za oporavak rezervisano je 5 GB dok 8 GB koristi Windows RT, Microsoft Office i ugrađene aplikacije.

Na 64 GB Surface tabletu, Windows će prijaviti 59 GB upotrebljivog prostora, 13 GB rezervisano je za alate za oporavak, OS i aplikacije.

Na Microsoft online prodavnici mogu se pronaći cene Surface Windows RT tableta, osnovni model od 32 GB košta 499 dolara, dok 32 GB model sa Touch Cover tastaturom košta 599 dolara.

Iako postoji značajno manje raspoloživog prostora od onoga koji se reklamira, to je uobičajena praksa na tržištu. Microsoft Surface tablet ipak ima prednost nad nekim drugim proizvodima na tržištu, on microSD kartice pored tradicionalne USB memorije, što znači da dodatne opcije za proširenje prostora za skladištenje, mada je možda najbolje rešenje kupovina 64 GB verzije koja vam na raspolaganje stavlja 46 GB nakon instalacije Windows RT. Drugo rešenje svakako je korišćenje Microsoft SkyDrive, Cloud servisa za skladištenje koji je besplatan za prvih 7 GB.

microsoft-surface-storage