WordPress je objavio da će početi da prihvaća Bitcoin, otvarajući blog platformu za uplate korisnika iz zemljama koje nisu podržane od strane PayPal-a.

WordPress.com je najpopularnija blog platforma (sistem za upravljanje sadržajem, CMS) koja ovim potezom proširuje svoje opcije plaćanja. Od danas, korisnici širom sveta će biti u mogućnosti da plaćaju sa Bitcoin, decentralizovanom virtuelnom valutom. Obrazlažući svoju odluku, kompanija napominje da PayPal trenutno blokira pristup iz više od 60 zemalja, a da mnoge kompanije koje omogućavaju kreditne kartice imaju slične restrikcije, bilo zbog politike, prevara, ili nekih drugih razloga.

WordPress navodi da će njene Bitcoin uplate procesuirati BitPay.com i da nema potrebe da se čeka na potvrdu jer je transakcijski rizik “već prihvatljivo nizak“. Iako Bitcoin ne dozvoljava povraćaj novca (zbog mogućnosti prevare), WordPress naglašava da će nezadovoljnim kupcima ipak omogućiti povrat novca.

WordPress je besplatan, open-source softver, ali firma Automattic nudi neke funkcionalnosti koje se plaćaju kao što su dizajn bloga, prilagođeni domeni, hosting i anti-spam mere.

Kao i kod mnogih drugih Web servisa, plaćanje se vrši kreditnim karticama i PayPal-om tako da ovim proširenjem opcija plaćanja kompanija želi velikom broju ljudi omogućiti kupovinu nekih svojih funkcionalnosti.

Za one koji ne znaju, Bitcoin je elektronska valuta koja koristi sistem javnih kriptiranih ključeva za proveru transakcije. Bitcoin je kodiran broj koji je uskladišten na računaru osobe, ona ima fluktirajuću vrednost koja zavisi od zahteva tržišta, danas jedan Bitcoin ima vrednost od oko 11.20 dolara.