testiranje performansi pretrazivaca

Kao što se očekivalo, kompanija Microsoft ove nedelje objavila je “preview” verziju Internet Explorer 10 za operativni sistem Windows 7. Iako se radi o “preview” a ne o “finalnoj” verziji ipak je nekoliko sajtova već počeo da radi testiranja i poređenja sa najpopularnijim pretraživačima.

Cross Browser Handbook objavio je rezultate uobičajenih testova napravljenih na svim glavnim pretraživačima. Uobičajeni testovi su Sunspider, koji testira brzinu izvršavanja JavaScript-a, Octane, koji ima za cilj testiranje performansi JavaScript-a u velikim Web aplikacijama i HTML5 test, sa kojim treba da se vidi koliko dobro browser podržava HTML5 standard i srodne specifikacije.

Microsoft Internet Explorer 10 pobedio je na prvom testu dok je Chrome 23 pobedio u druga dva.

Sunspider test počinje da biva sve više besmislen: Razlika između prvog mesta (IE10) i poslednjeg (Opera 12) bila je samo 84,5 milisekundi. S druge strane, Octane je Google-ov reper, tako da nije iznenađujuće da je Chrome bio prvi u testiranju vlastitim alatom. Konačno, HTML5 test uopšte ne meri performanse ali je uvek lepo videti kako pretraživači napreduju po ovom pitanju.

Cilj testova je bio da se odgovori na nekoliko pitanja među kojima su:

  • Koliko brzo se “canvas” API izvršava?
  • Kakve su performanse pretraživača kada se brzo menja veličina “canvas-a”?
  • Koliko brzo veoma kompleksni DOM koji uključuje desetine hiljada elemenata može biti renderovan?
  • Koliko brzo možemo preurediti, re-Z-indeks, re-style, renderovati i kretati hiljade elemenata u DOM?

resultati testova

Važno je naglasiti da je testiranje sprovedeno na Windows 8 mašini a ne na Windows 7. Ipak, Google Chrome 23 ponovo je zauzeo prvo mesto dok je Microsoft Internet Explorer 10 bio drugi. Na grafikonu nedostaje Firefox 16 jer je je tokom testiranje došlo do problema koji su uzrokovali njegovo rušenje.

Svakako da treba očekivati da kompanija Microsoft u narednim mesecima objavi zakrpe za IE10 za Windows 8, kao i konačnu verziju IE10 za Windows 7. Isto tako, treba očekivati i da će ostali pretraživači raditi na poboljšanjima performansi, pogotovo za novi operativni sistem Windows 8.

Nije loše znati da je Google juče objavio update za Chrome koji podrazumeva neobičnu promenu, poboljšanje Adobe Flash plug-in sandboxing. Google tvrdi da njen novi metod utvrđivanja Flash-a čini Adobe plug-in podjednako bezbednim kao Chrome-ove prirodne sandboxing tehnike.

Google navodi da je poboljšanje Flash sandbox-a dostupno za sve platforme uključujući Windows, Mac OS, Linux i Chrome OS.