windows 8

Još uvijek se vode vrlo žučne online rasprava o prednostima i manama nadogradnje na novi Microsoft-ov operativni sustav Windows 8. Zaključak koji se može izvući je da je vjerojatno najbolje za većinu korisnika da se i dalje drži operativnog susta Windows 7, pa čak i kada kupuju novi računar treba da traže da na njemu bude prethodna verzija Microsoft-ovog operativnog sustava Windows.

Postoji jako mnogo razloga sa kojim se potkrijepljuju ovi savjeti. Korisnici su općenito dobro prihvatili Windows 7 od trenutka kada je objavljen 2009 godine, a treba reći da do danas i nije bilo neki veliki pritužbi na ovu verziju Windows-a. Stoga, ako ste zadovoljni sa Windows 7 nema razloga da radite nadogradnju na Windows 8, barem ne za sada.

Operativni sustav Windows 8 prvenstveno je fokusiran na uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir (tablet). Prelazak i nadogradnja na Windows 8 potpuno je opravdana i razumna u slučaju kada imate uređaj sa zaslonom osjetljivim na dodir, ali ako ga nemate, prelazak na novi Microsoft-ov operativni sustav potpuno je nepotreban. Naravno, vi možete koristiti tastaturu i miš ali interfejs je dizajniran za navigiranje prstima tako da je osjećaj vrlo čudan i različit od onog na dosadašnjim Windows sustavima.

Ono što svakako “bode oči” jeste nedostatak gumba “Start”, što svakako govori o različitosti korisničkog iskustva koje novi operativni sustav donosi. Za mnoge Windows korisnike upravo ovo predstavlja jedan od najvećih problema. Nedavno je i Jakob Nielsen izjavio da je korisnički interfejs Windows 8 velika strateška greška kompanije Microsoft.

Također, trenutno veliki problem predstavlja i nedostatak drajvera. Veliki broj drajvera još uvijek nije ažurirano za Windows 8 što dovodi do nestabilnosti ili nemogućnosti korištenja programa i perifernih uređaja. Što se tiče na primjer Windows 7, naravno, on problema sa drajverima nema jer dovoljno dugo postoji tako da su developeri imali vremena da ažuriraju i kreiraju drajvere za njega.

Na kraju, treba reći da ovaj članak nije uperen protiv Windows 8 već da samo želimo skrenuti pažnju onima koji nemaju uređaje sa zaslonima osjetljiv na dodir da je prelazak na novi operativni sustav potpuno nepotreban te da može biti vrlo frustrirajući. Međutim, ako imate jedan ovakav uređaj, novi Microsoft-ov operativni sustav mogao bi biti pravo rješenje za vas. Njegov interfejs sa “pločicama” dizajniran je baš za uređaje sa zaslonom osjetljivim na dodir.