facebook zeli da kupi aplikaciju whatsapp

Prema najnovijim glasinama Facebook želi da kupi još jednu nevjerojatno popularanu mobilnu aplikaciju, Whatsapp, servis za slanje poruka koji je trenutno rangiran kao 2. najpopularnija plaćena iOS aplikacija.

Za razliku od većine društvenih aplikacije, aplikacija Whatsapp košta 99 centi za korisnike Apple iOS iako je besplatna na drugim platformama poput Android, Windows Phone i BlackBerry.

Trenutno je WhatsApp aplikacija broj 1. u 114 zemalja, a među pet najpopularniji, u 145 zemalja. U listopadu 2011 godine Whatsapp je objavio da služi milijardu poruka dnevno, a već u kolovozu 2012 godine da služi 10 milijardi poruka dnevno.

Koliko je ova aplikacija popularna govori i podatak da je Nizozemski operater KPN okrivio WhatsApp za pad njegovog SMS prometa a slično je i u mnogim drugim zemljama. Španjolska je priopćila da je njen SMS promet pao čak 25% u odnosu na prošlu godinu.

Nekoliko Europskih opertera nedavno su izrazili svoju zabrinutost oko pada SMS prometa koji su po njihovom mišljenju uzrokovala tri čimbenika: WhatsApp, Facebook i Apple iMessage.

Treba reći da je WhatsApp primjer samostalne aplikacije koja ja mnogo popularnija od moćnog Apple iMessage servisa koji godišnje služi oko 300 milijardi poruku godišnje, WhatsApp sada služi otprilike isti broj poruka ali svaki mjesec.

Ipak, WhatsApp je aplikacija koja ima zemljopisni doseg koji istinski konkurira Facebook-u. Dođe li do realizacije ovog posla WhatsApp će postati Facebook-ovo posebno učinkovito oružje protiv Google-a, jer brze poruka su jedna od slabih točki Google.

Za sada se ne navodi koliko je Facebook spreman potrošiti na Whatsapp, niti u kojoj fazi se pregovori nalaze.

Ako do realizacije posla dođe, Whatsapp će biti druga aplikacija za slanje poruka koju je Facebook kupio. Naime, najveća društvena mreža na svijetu kupila je prošle godine Beluga, aplikaciju za slanje grupnih poruka koja je transformisana u samostalnu Facebook Messenger aplikaciju.

No, baš kao što je to bio slučaj sa kupnjom Instagram aplikacije vrijednom milijardu dolara, Facebook možda i ovaj put gleda Whatsapp zbog njegove ogromne baze korisnika a ne zbog njegove tehnologije.

Prema nekim procjenama Whatsapp ima više od 100 milijuna aktivnih korisnika dnevno (vjerojatno jer podržava jeftinije telefone koji rade na platformama kao što su Symbian i Nokia S40).