Motorola-google

Google i Motorola rade na naprednom pametnom telefonu, trenutno pod kodnim nazivom "X Phone", koji će biti izravna konkurencija Apple iPhone.

Prošle godine je Google kupio kompaniju Motorola za 12,5 milijardi dolara. Ovom kupnjom Google je dobio veliki broj patenata a očigledno i pronašao način kako napraviti vlastiti pametni telefon.

Izvješća navode da će Motorola i dalje raditi na svojoj Droid liniji Android telefona, te da je u planu da se radni i na "X Tablet" kada se negdje iduće godine završi sa "X Phone".

Google već izravno radi s proizvođačima uređaja na svojoj liniji Nexus pametnih telefona i tableta, ali sa "X Phone" će imati izravnu kontrolu nad proizvodnjom i procesom dizajniranja. Naravno, ovaj potez će sigurno podići tenzije između Google-a i drugim Android proizvođača, posebice kompanije Samsung.

Ova vijesti ne dolazi kao veliko iznenađenje, mnogi su ovo očekivali i ranije, čak i Microsoft navodno sam radi na "Surface" telefono. Na kraju, i Google i Microsoft da bi mogli dostojno da se suprotstave Apple iPhone, morati sami raditi na proizvodnji vlastitih uređaja.

"X Phone" tim vodi Lor Ron, bivši Google-ov menadžer proizvoda koji je bio fokusirana na mapiranje. Motorola navodno želi da uvede nove tehnologije kao što su “bendable” ekran i keramika, kako bi se ojačao telefon. Kompanija također planira da ugradi kvalitetniju kameru i sposobnost panoramskog slikanja.

Izvršni direktor Motorola Mobility, Dennis Woodside, nije želi dati nikakve detalje o novim proizvodima ali je napomenuo da kompanija "ulagaže u tim i tehnologije sa kojima će se napraviti nešto sasvim drugačije od sadašnjih pristupa."