Vodič za početnike- Prodaja Web sajta na Flippa

Nedavno smo govorili o tome kako besplatno ili sa minimalnim troškovima izraditi sopstveni web sajt. Međutim, sada iz nekog razloga želite da ga prodate.
Svakako da postoji veliki broj razloga zašto neko želi da proda sajt ili blog ali to može biti jako teško ako ne znate odakle početi.
Flippa je specijalizovano online tržište za kupovinu i prodaju Web sajtova. Mnogi blogeri koji su ili ostavili blogovanje zbog ličnih ili profesionalnih razloga obično koriste Flippa da prodaju svoj blog.

Prodaja na Flippa podrazumeva da prodavac mora na pravi način predstaviti svoj sajt kako bi potencijalni kupci mogli dobiti predstavu o vašem blogu. Potrebno je napraviti dokument koji bi sadržavao određene informacije i statistike o vašem sajtu ili blogu.

Kako prodati Web sajt na Flippa

Prvo što treba da uradite jeste da se prijavite na Flippa. Popunite tačne informacije u vašem profilu.

Nakon što navedete svoj sajt ili domen za prodaju, vreme je za opis. Opis treba da bude kratak i jednostavan, da kupac vrlo lako stekne utisak o vašem sajtu a ne da mora čitati neki predugački opis iz kojeg mu ništa neće biti jasno.

Opis treba da sadrži sledećih nekoliko naslova:

 1. Predstavljanje sajta
 2. Predstavljanje vas kao prodavca
 3. Karakteristike vašeg sajta
 4. Šta će kupac dobiti

Obezbedite najmanje 3 do 5 izveštaja o Web prometu koji pokrivaju različite aspekte kao što su broj pregleda stranica, broj jedinstvenih posetilaca, izvori Web prometa, itd.. Rast Web prometa sigurno će uticati na rast online zarade. Sa ovim izveštajima daćete kupcu detaljnu sliku vašeg sajta.

Generalno, dokument koji ćete napraviti mora da sadrži:

 • Informacije o Web prometu: Aktuelne brojke, vaše viđenje kako je tokom vremena sajt rastao i njegova trenutna putanja. Takođe, potrebne su i demografske informacije, iz kojih zemalja dolazi Web promet i u nekim slučajevima, operativni sistem i pretraživač koji vaši posetioci koriste.
 • Prihod: Koliko sajt trenutno zarađuje, kao i mesečno kretanje online zarade u poslednjih šest meseci.
 • Rashodi: Koliko trošite na hosting, sadržaj, i tako dalje?
 • Sadržaj: Koliko članak ste objavili? Koja vrsta sadržaja je u pitanju, da li su u pitanju vesti, tutorijali, visoko-specijalizovani članci, vaše mišljenje o određenoj temi ili nešto drugo.
 • Pretplatnici: Ako imate mailing liste, račune na društvenim medijima i drugo, koliko pretplatnika imate i šta se dešava na tim kanalima tj kakve aktivnosti se tamo sprovode?
 • Organizacija: Da li ste vi vlasnik sajta ili postoji još neko. Ako postoji, koja i kakva je njihova uloga i čime se oni bave?
 • Inicijative: Da li ste probali nešto u poslednje vreme, nešto šta bi novi vlasnik moga nastaviti? Nešto vezano za povećanje zarade ili Web prometa.
 • Popis inventara: Potrebno je sastaviti jednostavan popis svega što dolazi sa sajtom, od domena na društvenim medijima do loga.

Dokument treba da odiše optimizmom i mora sadržavati što više informacija. Ako postoji nešto što je negativno, na primer pad Web prometa, to nikako nemojte zaboraviti navesti u dokumentu. Zašto? Pa zato što će potencijalni kupac to uočiti ili zatražiti dodatne informacije nakon kojih neće biti nimalo srećan što ste tako nešto tajili, verovaće da ste pokušali da ga prevarite.

Potencijalni kupci će pogledati statistiku vašeg sajta i putem nekoliko nezavisnih izvora, uključujući:

 • Google PageRank
 • Alexa Rank
 • Linkovi u Google-u
 • Linkovi u Yahoo
 • Kompletno rangiranje
 • Ključne reči u Google-u i ostalo

Ne bi bilo loše da sami uključite neke od ovih statistika u svoj dokument s obzirom da ove informacije kupcima daju još detaljniji uvid u vaš sajt. Većina ozbiljnih kupaca neće ni razmatrati sajt koji nije transparentan oko ovih vrsta informacija.

Zainteresovani kupci će vam postavljati dodatna pitanja, budite otvoreni i iskreni i pokušajte odgovoriti na sva pitanja. To je najbolji način da se, ne samo proda vaš sajt, već i da se dobije najviša cena za njega!

Koliko vredi vaš sajt?

Vi možete da stavite da vaš sajt vredi milion dolara, ali ga niko neće da kupiti jer ne vredi toliko! Ljudi će platiti samo za ono što veruju da je fer cena. Kako proceniti vrednost sajta?

S obzirom da je svaki sajt različit, vrlo je teško odgovoriti na ovo pitanje. Postoji metodologija za procenu vrednosti ali generalno, prodajna cena je jednaka vrednosti vaših godišnjih prihoda uvećanih za 2 do 3 puta. Zato je važno dokazati koliko vaš sajt zarađuje. Tako, na primer, recimo da imate mali sajt koji donosi 100 dolara mesečno. To je 1.200 dolara godišnje, pa je procenjena vrednost vašeg sajta između 2.400 i 3.600 dolara.

Ako postoje pokazatelji da vaš sajt može zaraditi znatno više novca mesečno, i njegova cena će biti viša. Naravno, pri proceni vrednosti sajta gledaju se i ostale stvari poput, količine Web prometa, popularnosti na društvenim medijima, broju povratnih linkova i kvaliteti, itd..

Na kraju krajeva, vaš sajt vredi onoliko koliko je neko spreman da plati za njega!

Bezbedna prodaja sajta

Flippa je samo tržište za kupovinu i prodaju sajtovo. Vi ste odgovorni za to s kim poslujete. Ako potencijalni kupac izgleda sumljivo, nemojte prihvatiti njegovu ponudu. Uradite i vi malo proveru kupca, pogledajte povratne informacije o njemu pre nego što prihvatite njegovu ponudu.

Takođe, morate razmišljati o tome kako ćete prihvatiti uplatu. Flippa se udružila sa Escrow kako bi svojim korisnicima ponudila bezbedniji načina za prodaju sajtova. Ovo funkcioniše tako što se Escrow ponaša kao posrednik u dogovoru. Escrow prihvata novac od osobe koja kupuje vaš sajt i drži ga sve dok vi kao prodavac i kupac ne budete zadovoljni transferom sajta. Na kraju, Escrow će vama kao prodavcu proslediti novac i time su dogovor i transakcija završeni.

Ovo je mnogo bezbedniji način poslovanja jer kupac mora uplatiti novac na samom početku procesa kupovine. Isto tako, novac je kod posrednika sve dok vi kao prodavac, u potpunosti ne izvršite transfer sajta.

Ako razmišljate o prodaji jednog od vaših sajtova, obavezno posetite Flippa koja je sjajan način za prodaju ajta ljudima koji su zainteresovani za kupovinu. Kada prodate jedan sajt, možete da razmislite i o “Website flipping” kao o načinu zarade prodajom sajtova.