windows-8.jpg

Microsoft-ove besplatne “Preview” verzije novog operativnog sistema Windowsa 8 isteći će sledećeg meseca, tako da korisnicima ostaje još oko tri nedelje za nadogradnju na plaćenu verziju ili će se suočiti sa restartovanjem računara svaki sat vremena.

Sve tri besplatne Windows 8 “Preview” verzije (Developer Preview, Consumer Preview i Release Preview) ističu 15. januara 2013 godine. Windows 8 Release Preview, treća i konačna verzija objavljena je 31. maja, pet meseci pre nego što je operativni sistem zvanično postao dostupan korisnicima (26. oktobra).

Kompanija Microsoft davno je objavila šta će se desiti sa “Preview” verzijama posle 15. januara 2013 godine.

Vi nemate pravo koristite softver posle isteka roka nakon kojeg možda nećete moći pristupite nesačuvanim podacima koji se koriste sa softverom. Sve aplikacije koje ste preuzeli preko Windows Store neće vam biti na raspolaganju u budućim verzijama, osim ako one ne budu dostupne za ponovno preuzimanje. Vi možete nećete dobiti nikakva druga obaveštenja,

navodi se u  Release Preview ugovoru o licenciranju za krajnjeg korisnika (EULA).

Takođe, “Preview” verzije će se automatski restartovati svakih sat ili dva, na ekranu korisnika pojaviće se poruka koja će obavestiti korisnika da mora uraditi nadograditi na plaćenu licencu. U stvari, poruka će se pojaviti dve nedelje pre isteka roka, 1. januara, obaveštavajući korisnika da besplatna “Preview” verzija uskoro ističe.

Svi oni koji koriste “Preview” verzije mogu uraditi nadogradnju na plaćenu verziju, iako Microsoft upozorava da aplikacije neće biti prenesene. Na Microsoft-ovoj stranici za nadogradnju na Windows 8 se navodi da Developer i Consumer Previews kopira datoteke u Windows 8, stavljajući ih u folder "Windows.old", kojem se kasnije može manuelno pristupiti. Korisnici Release Preview verzije takođe će moći uraditi nadogradnju na Windows 8 s tim da će moći zadržati samo lične korisničke fajlove, i ništa više.

Preuzimanje nadogradnje na Windows 8 Pro košta 39.99 dolara do 31. januara 2013 godine. Kompanija Microsoft nije objavila koliko će koštati nadogradnja posle tog datuma iako su se pojavile špekulacije o ceni od 199.99 dolara.