apple-tim-cook

Ove godine plata izvršnog direktora kompanije Apple Tim Cook povećana je na 1,4 miliona dolara. Ovo je znatno povećanja u odnosu na 2011 godinu kada je njegova direktorska plata iznosila 900.000 dolara (na godišnjem nivou), međutim za razliku od prošle godine, Tim Cook ove godine ostaje bez dodatnih dionica kao nagrade.

Direktor najvrednije kompanije na svetu u 2012 godini ukupno je zaradio samo 4,17 miliona dolara. Ovo je svakako plata koju bi svi željeli ali ovaj iznos predstavlja smanjenje od 99% u odnosu na platu od 376 miliona dolara koliko je Tim Cook zaradio prošle godine!

U avgustu 2011 godine, Tim Cook je pored svoje osnovne plate nagrađen sa milion akcija kompanije Apple koje su tada vredele 378 miliona dolara. Polovina ovih akcija on će u potpunosti moći raspolagati od avgustu 2016 godine, a ostatkom od avgustu 2021 godine.

Ukupna zarada Tim Cook-a ove godine je 4,17 miliona dolara a sastavljena je od osnovne plate i podsticaja u vrednosti od 2,8 miliona dolara.

Vrlo je upečatljiv ovaj pad plate prvog čoveka kompanije, pogotovo kada se u obzir uzme da će nekoliko drugih rukovodilaca kompanije Apple ove godine zaraditi deset puta više novca od svog izvršnog direktora zahvaljujući akcijama sa kojima su nagrađeni.

Apple-plata-rukovodilaca