facebook sdk za android

Nakon mjeseci čekanja, Facebook je konačno objavio svoju novu “prirodnu” Android aplikaciju na koju je veliki broj korisnika čekao kao na spas od vrlo spore i problematične hibridne aplikacije zasnovane na HTML5.
Ubrzo nakon toga, Facebook je odlučio da podigne raspoloženje developera. Najveća društvena mreža na svijetu danas je objavila da je Facebook SDK za Android izašao bete te da je sada dostupan svima.

Iako HTML5 pruža velike prednosti developerima, treba reći da je HTML5 je zbirka definicija koja ne samo da obuhvata HTML standard već i CSS3, JavaScript, multimedijalne kodeke i SVG koji rade zajedno kao jedno kompaktno okruženje, ipak, nedavno je izvršni direktor Mark Zuckerberg priznao je da je velika pogreška Facebook-a bila prihvatanje HTML5 u mobilnim aplikacijama

Facebook navodi da su sve značajke u kojima je 80.000 developera uživalo tijekom probnog razdoblja i dalje dostupne s tim da je Facebook u ovo konačno izdanje dodao i niz novih značajki koje će još više olakšati integriranje Facebook-a u mobilne aplikacije.

Veliki dodatak u najnovijem SDK je “Native Login”. Facebook navodi da će značajka pomoći developerima da "brzo izgrade značajke i Facebook korisnicima pruže dosljedno iskustvo." Novi Facebook SDK za Android donosi izvorniju kontrolu korisničkog interfejsa:

  • Native Facebook Login omogućuje ljudima autorizaciju permisija bez napuštanja aplikacije, kreiranjem brzog, neprimjetno iskustvo prijave za korisnika.
  • Friend Picker omogućuje ljudima da označe (tag-uju) prijatelje u Open Graph akciji ili pronađu druge ljude koji su instalirali vašu aplikaciju.
  • Place Picker pokazuje mjesta u blizini sa prilagodljivim lokacijama.
  • Profile Picture kontrole prikazuju sliku profila za bilo koji Facebook objekt, uključujući i ljude, mjesta i stvari.

Ove kontrole su dizajnirane da budu brže i učinkovitije od prethodnih dijaloga. Osim njih, novi SDK također uključuje i nekoliko alata za lakše upravljanje sesijama, bolju API podršku i mjerenje klikova i instalacija na mobilnim uređajima.

Za upravljanje sesijama na raspolaganju vam stoje alati koji automatski upravljaju prijavom. Što se tiče API-ja, developeri sada mogu slati serije API poziva kako bi ubrzali performanse. Konačno, novi SDK omogućuje developerima da mjere klikove i instalacija za instalaciju oglasa u mobilnim aplikacijama.

Developeri treba da znaju da je novi Facebook SDK 3.0 za Android kompatibilan sa svim aplikacijama izgrađenim na SDK 2.0 ili novijim. Facebook navodi da bi developeri trebali prebaciti svoje aplikacije na najnoviju SDK verziju od 13. lipanj 2013 godine kada će društvena mreža prestati sa podrškom SDK 2.0.

Prije nego što započnete s integriranjem SDK u svoju aplikaciju bilo bi dobro da provjerite dokumentaciju kako bi vidjeli što je novo.