microsoft-office-2013-trial.jpg

Kompanija Microsoft najavila da će nekoliko zastarjelih značajke biti izbačeno iz Outlook 2013. Microsoft Outlook 2013 više neće podržavati uvoz (i izvoz) datoteka u Microsoft Office formatima .XLS i .DOC.

Za sada se još uvijek ne zna da li će i druga područja Office 2013 (npr. Excel i Word) također imati isti odnos prema ovim vrstama datoteka.

Stručnjaci smatraju da je to malo vjerojatno te pretpostavljaju da će ovo ukidanje podrške uvoza starijih formata datoteka ostati izolirani slučaj jer se ova značajka i onako vrlo rijetko koristi u Outlook-u.

Koliko god volimo dodavati nove značajke u Outlook, zbog održivosti našeg proizvoda ponekad je potrebno ukloniti one koje su zastarjele ili ih ne koristi dovoljno velik broj korisnika,

navodi Microsoft.

Značajka za uvoz datoteka kao što su .XLS i .DOC u Outlook-u se uglavnom koristi za uvoz kontakt informacija, specifična značajka koja će vjerojatno i dalje raditi sa novijim .XLSX i .DOCX formatima.

Outlook 2013 ostaje i bez "Classic Offline Mode", koji će biti zamijenjen sa "Cached Exchange Mode". Također, neće više biti ni "Journal" značajke, Windows Explorer-Outlook integracije kao ni Outlook-ovih neovisnih VPN / dial-up postavki. Korisnici koji koriste VPN ili dial-up konekciju sada će se usmjeravati na postavljanje tih opcija na Windows Control Panel (Windows Key + R > control > Internet Options > Connections).

PubCal, značajka koja nudi mogućnost da se javno dijele kalendari na Office.com, također je ukinuta za sve Outlook klijenate. Kompanija Microsoft navodi da će uskoro objaviti više detalja o značajkama koje se izbacuju iz Outlook 2013, uključujući i upute koji će omogućiti korisnicima da postignu isti skup značajki putem svog e-mail servisa Outlook.com.

Prošli mjesec Microsoft je korisnicima ponudio besplatno preuzimanje 60-dnevne trial verzije Office 2013 Professional Plus dostupne za 32-bitne i 64-bitne sisteme.