amazon.jpg

Amazon je objavio proširenje svog API-ja za kupovinu unutar aplikacije (in-app), već dostupnog za Kindle Fire i druge Android uređaje, a sada i za igre na Windows i Mac računare, kao i za Web.

Ovaj potez najvećeg online trgovca kompanije Amazon ima za cilj širenje domašaja njegove e-commerce platforme i u suštini znači da će developeri igrica biti u mogućnosti da podrže mikro transakcije za virtuelnu robu i valute koristeći Amazon kao posrednika.

Amazon će uzimati 30% od svake kupovine, što je isti iznos koji kompanije Google i Apple naplaćuje za kupovinu na svojim platformama. Najveći online trgovac veruje da može da ponudi neke prednosti u odnosu na svoje rivale. Pa tako, Amazon već ima bazu kupaca od oko 30 miliona ljudi a na stranici sa najčešće postavljanim pitanjima (FAQ) za developere igrica, Amazon navodi nezavisnu studiju koja otkriva da Amazon-ova kupovina unutar aplikacija generiše skoro četiri puta više prihoda po korisniku u poređenju sa Google Play na Android uređajima.

Redovne kreditne kartice, kao i Amazon-ove sopstvene "virtuelne valute" kao što su Amazon-ova poklon kartica i drugi Amazona krediti vezani za nalog, će biti prihvaćani u kupovini unutar igrica na novim platformama.

Kompanija Amazon takođe navodi da će stavke za kupovinu unutar aplikacija biti automatski dostupne na Amazon.com, što povećava njihovu vidljivost prikazujući ih na “bestseller” listama i preporukama srodnih proizvoda.

Cilj nam je da developeri igara budu što uspešniji, i mi nastavljamo sa izgradnjom servisa koji će olakšati monetizaciju i developerima skinuti nekoliko stvari o kojima bi trebali brinuti,

navodi se u saopštenju kompanije Amazon.

Ovo proširenje za kupovinu unutar aplikacije je samo jedan deo mnogo veće porodice servisa za developere koja uključuje Amazon Web Services za hosting i skladištenje, Amazon Dynamo za skladištenje baza podataka, kao i Game Circle softver za inkorporiranje rang liste, listu nekih postignuća i ostalih lista u igrama.