Surface-Windows-8-Pro.jpg

Kompanija Microsoft napokon je objavila detalje o dostupnosti dugo očekivanog super tablet-a Surface Pro. Prema ranijim najavama Surface Pro se trebao pojaviti na tržištu negdje krajem siječnja, no Microsoft je sada objavio putem priopćenja za tisak da će se fantastični tablet Surface Pro naći u prodaji 9. veljače u SAD i Kanadi te da će mu cijena biti od 899 dolara za model od 64 GB i 999 dolara za model sa 128 GB prostora za pohranu.

Kao što je to bio slučaj sa Surface RT modelom od 499 dolara, tipkovnica nije uključena u tu cijenu. Touch i Type pokrovi se prodaju zasebno po cijeni od 120 i 130 dolara, a na izbor imate različite boje.

Treba reći da Microsoft Surface Pro tablet koristi Core i5 ili Core i7 procesor, i za razliku od jeftinijih Surface RT verzija on podržava postojeće desktop aplikacije pored novih urađenih u Windows 8 stilu. Također, Microsoft Surface Pro tablet dolazi sa Full HD razlučivosti od 1920 x 1080 dok  Microsoft-ovi modeli sa ARM procesorom (Surface RT) imaju razlučivost 1366 x 768 piksela.

Ostale ključne razlike između Microsoft Surface Pro i Surface RT modela uključuju veći kapacitet baterije, olovku, dvostruko više RAM-a, 4GB, Microsoft Surface Pro tablet koristi USB 3.0 i miniDisplayPort.

Osim najave početka prodaje Surface Pro tableta, kompanija Microsoft je također objavila da planira udvostručiti broj zemljama gdje se prodavaje Surface RT čineći ga dostupnim na još 13 tržišta: Austrija, Belgija, Danska, Finska, Irska, Italija, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Portugal, Španjolska, Švedska i Švicarska.