apple-garancija.jpg

Potrošačke grupe širom Evrope, nakon što je kompanija Apple kažnjena od strane regulatora u Italiji, nastavile su da tuže kompaniju zbog njene garancijke prakse. Ovaj put, Belgijska grupa potrošača pod nazivom Test-Aankoop, podnela je tužbu protiv kompanije Apple jer se ne pridržava Evropskih zakona obmanjujućih kupce o njihovim pravima garancije.

Tužba Belgijska grupa potrošača identična je onoj podnesenoj u Italiji krajem 2011 godine. Osnovna suština tužbe je ta da EU zakon propisuje da kupci moraju potpuno besplatno da dobija garanciju od najmanje dve godine za kupljene elektronske uređaje. Kompanija Apple, međutim, nudi besplatanu jednogodišnju garanciju za sve svoje proizvode a ukoliko korisnici žele da dužu garanciju, tada im se nudi da kupe AppleCare plan zaštite.

Problem je taj što kompanija Apple Evropskim kupcima svojih proizvoda eksplicitno ne kaže da imaju pravo na potpuno besplatnu garanciju u trajanju od dve godine već ih upućuje na kupovinu AppleCare. To je razlog zašto su grupe Italijanskih i Belgijskih potrošača odlučili da tuže Apple za obmanu, tvrdeći u svojoj tužbi da kompanija Apple namerno uskraćuju informacije o Evropskom zakonu koji se tiče garancije jer želi da proda što više AppleCare.

Portugalska grupa potrošača takođe je najavila svoje planove da tuži kompaniju Apple zbog iste stvari a uskoro treba očekivati da se i u ostalim zemljama podignu iste tužbe.

U oktobru prošle godine, Komesar za Pravosuđe Evropske Unije, Viviane Reding, pozvala je države članice EU da istraže da li kompanija Apple u svojim lokalnim prodavnicama informiše kupce o uslovima garancije u trenutku kupovine Apple proizvoda. Ona navodi da mnogi izveštaji pokazuju da kupci ne dobijaju sve činjenice u vezi sa zakonima Evropske Unije prema kojima kupci imaju pravo na najmanje dve godine besplatne garancije na elektronske uređaje.

Kompanija Apple već je kažnjena sa više od 1,2 miliona dolara u Italiji zbog svog nedopustivog ponašanja prema potrošačima ali po svemu sudeći na tome se neće završiti. Izbegavanje i ignorisanje Evropskih zakona moglo bi vrlo, vrlo skupo da košta kompaniju Apple.