zbogom-netbook-racunari

Kraj 2012 godine označio je i kraj Netbook računara.
Kompanija Asus, koja je uspostavio modernu kategoriju Netbook računara sa svojim modelom Eee PC iz 2007 godine, objavila je da neće više proizvoditi Eee PC. Sada je i kompanija Acer objavila da takođe odustaje od Netbook računara, što znači da netbook tržište i zvanično više neće postojati nakon što se ove dve kompanije reše svojih preostalih zaliha.

Asustek i Acer su jedine dve kompanije koje su proizvodile netbook, dok su ostali proizvođači još ranije napustili ovo tržište i prešli na proizvodnju tablet-a a tu spadaju kompanije Samsung, HP i Dell. Asustek i Acer su uglavnom ciljali jugoistočnu Aziju i Južnu Ameriku ali su to sada tržišta koja pokazuju najviše interesovanja za pametne telefone i jeftine Android tablet-e.

Netbook računari (u osnovi se ovaj naziv odnosio na računare sa Intel Atom procesorom i ekranom manjim od 10 inča) nekada su predstavljali veliku nadu tržišta računara. U njih je ugrađivam Intel Atom procesor sa namerom da se smanji cena i poveća trajanje baterije (posledica je manja snaga). Ono što je uticalo na gašanje ovog nekada perspektivnog tržišta su:

  • ostatak PC tržišta (uključujući dolazak ultrabook računara)
  • ekonomija
  • ekonomija netbook računara
  • iPad (kao inicijator rasta tablet tržišta)

Gledajući ostatak PC tržišta ključni faktor je bio taj što Linux nije radio dobro pa je to značilo da Windows XP mora biti instaliran a to u suštini znači da se mora pristati na sve zahteve kompanije Microsoft. Pojačane su specifikacije netbook računara što je uticalo i na povećanje cene.

Klasičan netbook računar bio jeftiniji od laštopa zato što je imao ekran od  7 inča, mali fleš disk, Intel Atom procesor i koristio je besplatni Linux umesto Microsoft-ovog operativnog sistema Windows Vista koji nije bio besplatan a koji je takođe bio prezahtevan za taj hardver. Današnji netbook računari imaju ekrane veličine od 10 do 12 inča sa hard diskom od 160 GB  i koriste Windows XP ili Windows 7. Iako su i današnji netbook računari jeftiniji od laptop računara ipak, ta razlika je značajno smanjena.

Što se tiče uticaj ekonomije, treba reći da je prodaja računara zavisila od ekonomije, kada je ona rastla, rasla je i prodaja računara. S obzirom da svetsku ekonomsku krizu i pad ekonomije, pala je i prodaja računala a samim tim i netbook-a.

S druge strane, netbook računari su bili jeftini, prvi Eee PC sa Linux OS koštao je 199 dolara. Zbog pomenutih problema sa radom Linux-a i prelaska na operativni sistem Windows XP, gde licenca košta od 30 dolara pa na više, i kasnije na Windows 7 čija licenca košta od 50 dolara pa na više, tu se jednostavno suzio prostor za zaradu samih proizvođača.  Oni su trebali neke nove okvire zbog cene Windows 7 lincence i tržišta koje je sve više zastajalo i koje se polako počelo spajati sa laptop tržištem.

A onda je Apple predstavio iPad.

U januaru 2010 godine, kompanija Apple svetu je predstavila svoj tablet računar iPad, koji je bio začetak jednog novog tržišta. Do sredine 2010 godine, mnoštvo drugih kompanija najavilo je svoje tablet-e koje pokreće Google-ov mobilni operativni sistem Android. Za vrlo kratko vreme tablet računari su postali hit na tržištu.

Prvo tržište na kom je prodaja netbook računara počela da pada je tržište SAD-a, gde je Apple iPad imao svoj prvi veliki uspeh. Ono što prestavlja ironiju je to što je iPad koštao više od netbook računara a pružao je manje korisnicima, nije mogao pokrenuti Office ni ostale Windows aplikacije ali je imao bolju prenosivost nego netbook, i mnogo bolju bateriju. S obzirom da su i tablet i netbook imali ograničenja u skladištenju te da nisu imali optički disk, Cloud usluga je bila ključna.

U februaru 2012 godine videlo se da netbook tržište umire. Isporuka tablet-a u 2011 godini bila je veća od isporuke netbook računara. U 2011 godini isporučeno je 63 miliona tablet-a u poređenju sa 29,4 miliona netbook računara. U 2010 godini isporučeno je 23 miliona tablet-a a 39,4 miliona netbook računara, ali to je prva godina “modernih” tableta.

Što se tiče 2012 godine, očekuje se da je isporučeno više od 120 miliona tablet-a a analitička kompanija IDC predviđa da će ta brojka 2013 godine dostići više od 170 miliona. Za netbook računare 2013 godina kada neće više postojati (osim nekih zaliha kojih će se proizvođači rešavati).

Na kraju, treba reći da su Netbook računari imali kratak ali zanimljiv život, od ideje spasioca industrije računara do samo još jednog načina distribucije jeftinih Intel čipova male snage i Windows licenci.

Pritisak koji se ogledao u tome da su netbook računari morali biti jeftini bez obzira na to što je prelazak na Windows značio da licence nisu besplatne, rezultiralo je sa računalom vrlo loših specifikacija koje je bilo neznatno jeftinije od laptop računara. Takođe, trajanje baterije i prenosivost nisu bili ništa bolji od laptop računara. Za proizvođače tu nije bilo prostora za zaradu.

Zbogom netbook računari!