novi blackberry z10

Kompanija RIM jučer je zvanično objavila novi operativni sustav izgrađen iz temelja i novi hardvera sa kojim kompanija očekuje da će da se vrati u utrku na tržištu pametnih telefona. Kompanija vrlo dobro zna da je ovo pokretanje novog mobilnog operativnog sustava i novih pametnih telefona biti ili ne biti za opstanak kompanije, stoga se kompanija odlučila odbaciti svoje ime Research In Motion i rebrendirati sebe kao BlackBerry!

Kompanija BlackBerry jučer je predstavila pametni telefon Z10, kojeg pokreće novi BB10 operativni sustav i koji je telefon za potpunim zaslonom osjetljivim na dodir. Dizajn podsjeća na iPhone 5 sa sličnim zaobljenjima na uglovima, metalnim ojačanjem kućišta itd., s tim da postoji i mnogo različitosti kao što je da BlackBerry Z10 nema “Home” gumb.

Pametni telefon BlackBerry ima zaslon veličine 4,2 inča razlučivosti 1280 x 768 (356 PPI) i nema dom gumb god. Z10 ima procesor Dual Core 1.5GHz, 2 GB RAM-a, 16 GB interne memorije proširive putem microSD kartice, stražnju kameru od 8 MP i prednju od 2MP i sve uobičajene mogućnosti povezivanja i senzora: Wi-Fi , GPS, Bluetooth 4.0, NFC, akcelerometar, magnetometar, žiroskop i senzor za osvijetljenost prostora.

Kompanija BlackBerry predstavila je i pametni telofon Q10. Ono što je izvršni direktor Kanadske kompanije BlackBerry (dojučerašnji RIM) Thorsten Heins rekao za ovaj model jeste da će on imati QWERTY tipkovnicu i zaslon veličine 3,1-inčn sa 330PPI, te da će više detalja biti naknadno objavljeno.

Treba reći da novi BlackBerry pametni telefoni samo jedan dio nove budućnosti kompanije. Zvijezda jučerašnjeg predstavljanja zapravo je novi mobilni operativni sustav BlackBerry 10, koji bi kompaniju trebao da vrati u ravnopravnu utrku sa operativnim sustavima Apple iOS i Google Android. Neke od ključnih značajki novog operativnog sustava su mogućnost prebacivanja između profesionalnog i osobnog profila na jednom uređaju, centralizirana lokacija za sve vaše poruke i ažuriranja sa društvenih medija, sustav prepoznavanja riječi kako bi lakše tipkali, kao i besplatno glasovno pozivanje sa mogućnošću dijeljenje zaslona integriranom u BlackBerry Messenger.

Kompanija BlackBerry pohvalila se da su njena marketinška nastojanja dala rezultate te da kompanija već ima oko 70.000 aplikacija.

Novi BlackBerry Z10 pametni telefon od danas je dostupan u Velikoj Britaniji, u Kanadi će biti dostupan od 5. veljače a na ostalim tržištima od sredine ožujka.

Više informacija o novom pametnom telefonu BlackBerry Z10 možete pronaći na zvaničnoj stranici.