kimdotcom.jpg

Čuveni Kim Dotcom je objavio da je njegov novi servis Mega, nasljednik ugašenog Megaupload-a, spreman te da će biti pokrenut za vikend.
Kim Dotcom također navodi da će Mega svakom korisniku ponuditi 50 GB besplatnog Cloud prostora za pohranu što ga čini izuzetnim konkurentom Cloud servisima kao što su Dropbox, Google Drive i Microsoft SkyDrive koji korisnicima besplatno nude od 2 do 7 GB Cloud prostora za pohranu.

Kim Dotcom navodi da njegovi odvjetnici traže način da se Megaupload korisnicima omogući pristup njihovim prethodno pohranjenih datoteka te da se premium status sa ugašenog servisa prenese na Mega, ali da to za sada nije moguće. Zatražili smo Sudsku dozvolu za prijenos podataka sa bivših Megaupload korisničkih računa na novu uslugu, ali još uvijek nema odgovor Suda, priopćio je Kim Dotcom Naravno, američke vlasti se izričito protive ovom pokušaju da se vrate korisničke datoteke.

Iako je 50 GB besplatnog Cloud prostora za pohranu mnogo u poređenju sa konkurentima (izuzetak je MediaFire koji također nudi 50 GB besplatno), to je zapravo samo četvrtina od onoga što je Megaupload nudio svojim korisnicima. Megaupload kao jedan od najpopularnijih sajtova za dijeljenje datoteka svojim korisnicima je nudio besplatno 200 GB prostora za pohranu a svaka datoteka je mogla biti maksimalne veličine do 2 GB. Za one koji su htijeli više, morali su dodatno platiti, tako da je za pretpostaviti da će Mega također koristiti sistem za kupovinu dodatnog prostora za pohranu.

Sutra će se sve znati, i da li će Mega servis biti zvanično pokrenut kako je najavljeno (ili će biti na neki način spriječen) i da li će doista nuditi sve što je Kim Dotcom obećao.