sa-novim-usb-standardom-moci-cete-puniti-laptop.jpg

USB 3.0 Promoter Group najavila je da se trenutno radi na velikom update-u koji treba da duplira sadašnju brzinu od 5 Gb/s na 10 Gb/s. Specifikacija ažuriranja bi trebala biti završena sredinom 2013 godine, što će omogućiti da se 2014 godine pojave proizvode koji će podržavati USB 3.0 sa brzinom od 10 Gb/s.

Nova USB 3.0 će imati poboljšano kodiranje podataka za efikasniji transfer. Računari i drugi uređaji trebaće novi čipset da bi imali brzinu prenosa 10 Gb/s. Promoter Group navodi da će se koristiti isti konektori, ali da postoji mogućnost da kablovi koji su dostupni danas neće moći raditi na 10 Gb/s, jer oni nisu sertifikovani za ovako veliku brzinu.

Veća brzina USB prenosa trebala bi doneti mnoge koristi korisnicima koji upravljaju velikim datotekama, uključujući video snimke snimljene u Full-HD i 3D formatu, kao i fotografijama snimljene foto-aparatima kao što je novi Nikon D600, koji ima senzor od 24,3 megapiksela.

USB 3.0 Promoter Group čine Hewlett-Packard, Intel, Microsoft, Renesas Electronics, ST-Ericsson i Texas Instruments. Grupa je objavila originalnu verziju USB 3.0 specifikacije u novembru 2008 godine.

Promoter Group je takođe razvila USB Power Delivery specifikaciju koja omogućava isporuku povećane snage preko USB kablova i konektora.

S druge strane, Thunderbolt tek treba da značajnije da uđe na tržište, trenutno se pored Apple-ove linije desktop i laptop računara nalazi samo na još nekoliko uređaja. Intel trenutno podržava 10 Gb/s, sa planovima za povećanje brzine sa optičkim kablovima. Treba reći da je Thunderbolt skuplji od USB.