kako registrirati domen

Ako pogledamo unazad, govorili smo o tome šta je blog i kako početi sa blogovanjemkako odabrati profitabilnu nišu za blog i kako odabrati naziv domena i njegova važnost za vaš blog. Sada nakon što ste odabrali naziv domena, potrebno ga je registrirati na servisima za registraciju domena.

Važno je reći da ako želite da napravite blog sa što manjim troškovima vi možete iskoristiti to što postoji veliki broj online servisa koji vam nude besplatne domene. WordPress vam također omogućava besplatan domen u formatu www.nekinaziv.wordpress.com.

Također, uzimanje besplatnih domena u najvećem broju slučajeva podrazumjeva i različita ograničenja od strane servisa. Najčešća ograničenja odnose se na online oglašavanje što vama nikako ne odgovara. Savjet je da kupite vlastiti domen jer to sigurno ne predstavlja prevelik trošak a zauzvrat nudi slobodu u odnosu na različita ograničenja servisa koji nude besplatne domene. Naravno, treba reći da vi možete kupiti svoj vlastiti domen u svakom trenutku, to znači da ako želite možete da uzmete neki besplatan domen apotom da kupite vlastiti.

Već smo spomenuli da je potrebno razmisliti o nazivu domena jer mnogi posjetitelji stječu prvi dojam o sajtu upravo na temelju naziva domena. Vaš naziv domena bi trebao zadovoljiti nekoliko uslova:

 • Da je relevantan sa sadržajem na vašim web stranicama
 • Da je jednostavan i lako pamtljiv
 • Da je kratak i opisan
 • Da ima odgovarajuću ekstenziju (. com,. org, .net, .ba, .hr, .rs, .mk, .me, .si, ili neku drugu)

Vaš naziv domena također igra veliku ulogu na tražilicama. Na primjer, kada netko pretražuje Google sa frazom “sport na TV”, onaj tko ima web domen koji sadrži točno ove riječi ima mnogo veću šansu da se pojavi među prvim rezultatima pretraživanja za ovaj pojam. Također, veća je vjerojatnost da će korisnici kliknuti na web sajt čiji je naziv domena relevantan za njihov upit pretrage.

Prva stvar koju morate uraditi jeste da se odlučite koju ekstenziju (proširenje) domena ćete koristiti. Da bi registrovali neki od nacionalnih domena potrebno je da ispunjavate nekoliko uslova, za više informacija o tome kako registrirati domen .HR pogledajte sajt CARNet, za .RS sajt NiNET, a za .Ba sajt Nic. Ako vam nije potreban neki od ovih domena, nego biste radije koristili .Com, .Net, .Org i ostale onda preporučamo GoDaddy koji je jedan od najvećih svijetskih domen registara.

Zašto GoDaddy?

GoDaddy je jedan od najlakših servisa za registraciju domene dostupnih na Internetu. Postoje mnogo servisa za registraciju domena ali je GoDaddy jedan od najjednostavnijih. Registriranje domena traje samo nekoliko minuta.

Nekoliko dodatnih razlog zašto odabrati GoDaddy:

 • Jeftine cijene domena
 • E-mail podsjetnik kada se približi vrijeme za obnovu domena
 • Jednostavan prijenos domena

Vodič za Registraciju Domena na GoDaddy

Ako ste se već odlučili za naziv svog domena, ovaj proces će trajati svega nekoliko minuta.

Zatražite svoj naziv domena

Otiđite na GoDaddy početnu stranicu i u okvir “Search for a new domain” upišite naziv domene koji želite, zatim kliknite na “Go!”.

image

Ako je željeni naziv domena slobodan pojavit će vam se ovakav zaslon:

image

Također, biti će vam ponuđeno još nekoliko mogućnosti sa različitim ekstenzijama, ako je vaš naziv slobodan, kliknite na gumb “Add”.

Napomena: Prije nego kliknete na gumb “Add” potrebno je:

 • Provjerite da niste napravili grešku u pravopisu
 • Da li ste zadovoljni sa nazivom domena
 • Koliko je ovaj naziv profitabilan
 • Da li je odgovarajući za za vašu nišu, SEO ili branding

2. Kreiranje GoDaddy korisničkog računa

Sada kada ste započeli proces kupnje naziva domena, GoDaddy će od vas zahtijevati da otvorite korisnički račun. Kreiranje korisničkog računa na GoDaddy prilično je brzo i zahtijeva da popunite nekoliko informacija o sebi:

 • Ime i prezime
 • Adresa
 • Telefon
 • Dodatne opcione informacije

3. Duljina trajanja registracije

GoDaddy će vam ponnuditi nekoliko opcija kada je u pitanju duljina trajanja registracije domena. Preporuka je da odaberete jednu godinu jer se nakon isteka ovog perioda registracija može veoma jednostavno produžiti.

image

4. Privatnost i zaštita domena

GoDaddy vam omogućuje kupnju nekoliko dodataka koji će štititi vašu privatnost i registraciju putem njihovog servisa. Standardna zaštita će raditi na većini Web sajtova, ali ipak razmotrite neke od dodatnih prednosti koje nude ove značajke:

image

Standardna zaštita će vjerojatno biti dovoljna i za vas ali ako želite mnoge od ovih nadogradnji možete kupiti i kasnije.

5. Aktivacija domena

Prilikom kupovine domena GoDaddy će vam pružiti širok raspon dodatnih stavki:

 • Domain e-mail – prikazat će se vašeime@vašnazivdomena.com
 • Web Hosting – GoDaddy također nudi uslugu Web hosting, tako da možete sve da završite na jednom mjestu ili pak da se odlučite za nekog drugog
 • Košarica, SEO, itd. – ove značajke vam i nisu potrebne jer ih uvijek možete dobiti od nekih drugih servisa

image

Kliknite “Next” za nastavak procesa kupnje.

6. Provera i Plaćanje

Sljedeći zaslon vam prikazuje šta se odabrali za kupnju tako da je potrebno provjeriti da li je sve kako ste željeli.

image

Ako je sve u redu kliknite na “Continue to Checkout” gumb.

Nakon toga treba da izaberete naćin plaćanja. Možete platiti kreditnom karticom, čekom (samo za područje SAD), Gift karticom ili sa PayPal-om. ( Možda će vam biti koristan članak “Kako otvoriti PayPal račun”)

image

Nakon što završite process kupovine domena, biće vam poslata potvrda o tome sa svim svim važnim informacijama. Dobro je da ovo sačuvate jer se može desiti da vam kasnije zatreba.

Vaš domen će biti spreman za korištenje u roku od 24 sata.