Bezbednosna kompanija Mandiant u svom novom izveštaju navodi da je grupa koja prestavlja jednu od trenutno najveći pretnji po sajber bezbednost u svetu povezana sa Kineskom Narodnooslobodilačkom Armijom te da se radi o specijalnoj jedinici poznatom pod nazivom “Jedinica 61398”. Jedinica je navodno oformljena od najvećih IT talenata koje Kina ima.

Pre dve godine Kina je po prvi put priznala postojanje specijalne jedinice sajber ratnika obučene da zaštiti Narodnooslobodilačku Armiju od vanjskih napada na njenu informacionu infrastrukturu. Specijalna jedinica nominalno je defanzivna, međutim poznati su strahovi Vlada širom sveta koji sumnjaju da bi njihovi sistemi i tajne mogle da budu cilj koordinirsanih Kineskih sajber napada.

Kompanija Mandiant u svom izveštaju navodi da je grupa (u izveštaju označena kao APT1), koja je trenutno najveća sajber pretnja, povezana sa Kineskom vladom.

U potrazi za identifikacijom organizacije koja stoji iza ovih aktivnosti, naše istraživanje je pokazalo da je Jedinica 61398, Kineske Narodnooslobodilačke Armije vrlo slična APT1 u svojoj misiji, sposobnosti i resursima”. Ova grupa koristi alate koje ne koristi ni jedna druga grupacija, uključujući dva alata za krađu elektronske pošte pod nazivom  zove GetMail i MAPIGET. Jedinica 61398 se takođe nalazi u istoj oblasti iz koje aktivnosti APT1 grupe dolaze, Gaoqiaozhen oblasti u Šangaju,

navodi se u izveštaju bezbednosne kompanije Mandiant.