tizen

Tizen, open-source projekt potpomognuti od strane kompanija Intel i Samsung Electronics, postao je dostupan developerima softvera. Tizen 2.0 uključuje mnoge nove značajke i poboljšanja u odnosu na Tizen 1.0 verziju objavljenu u travnju i Tizen 2.0 alfa verziju objavljenu u rujnu prošle godine. Tizen 2.0 uključuje HTML5 sučelja za programiranje aplikacija (API) i novi izvorni okvir.

Tizen je podržan od strane nekoliko mobilnih operatera i proizvođača uređaja te je usmjeren na pametne telefone, tablete, pametne televizore te uređaje ugrađene u automobile koji vozačima pružaju različite informacije.

Prema nekim izvješćima Samsung navodno planira i liniju mobitela koji će biti zasnovan na Tizen operativnom sustavu kako bi se smanjila ovisnost o Google Androidu. Također, velika je vjerojatnoća da Tizen pokreće i dolazeći pametni ručni sat Samsung Galaxy Altius.

Kompanija Intel je ušla u ovaj projekt u rujnu 2011 godine, nakon što je odustala od podrške operativnom sustavu MeeGo, kojeg je razvijala zajedno sa kompanijom Nokia.

Nove Tizen 2.0 značajke uključuju Web UI okvir, uključujući i podršku za full-screen i multi-window, te dodatne API-je za potporu Bluetooth i NFC, te pristup kalendaru, povijesti poziva, i podsustavu poruka. Tizen 2.0 također ima osnovne i izvorne referentne aplikacija, uključujući kalendar, kontakte, galeriju, telefon, postavke i video player. Tu je i podrška za potpuni razvoj aplikacija i značajke kao što su pozadinske aplikacije, IP Push i TTS (text-to-speech).

Tizen SDK možete preuzeti na oficijelnoj stranici a radi se sveobuhvatnom skupu alata za razvoj Tizen Web i izvornih aplikacija koji se sastoji se od IDE, emulatora, uzorka koda i dokumentacije. Tizen SDK radi na Windows, Ubuntu i Mac OS X. Također, Tizen aplikacije se mogu razvijati i bez oslanjanja na službeni Tizen IDE sve dok je aplikacija u okviru Tizen pravilima.

Upravni odbor Tizen Association čine renomirani proizvođači poput kompanija Huawei, Intel, NEC, Samsung i operatera poput NTT DoCoMo, Vodafone i Sprint.