Internet

Prema najnovijem izveštaju objavljenom u Philosophical Transactions of the Royal Society, do svakog Web sajta možete da dođete u maksimalno 19 klikova. Mađarski fizičar Albert-Laszlo Barabasi navodi da su "zatvorene" veze moguće zahvaljujući pretraživačima, velikim agregatorima i sajtovima za društveno umrežavanje.

Niko sa sigurnošću ne zna tačan broj individualnih Web stranica ali trenutne procene govore o brojci od 14 milijardi. Većina Web stranica je povezana samo sa onima koji imaju blisko povezan sadržaj, ali zahvaljujući sajtovima kao što su Google i Facebook, niša grupe su grupisane zajedno. To je priličan podvig kada se uzme u obzir da postoji duplo više stranica nego ljudi na planeti, ali nije iznenađujuće s obzirom da ovo nije prvi put da se diskutuje o fenomenu 19 klikova.

Albert-Laszlo Barabasi u svom istraživanju stvarno pokazuje da su kompanije kao što su Google i Facebook uspele u svojim misijama povezati svet. Google-ova misija, kako je on objašnjava, jeste "da organizuje svetske informacije i učini ih univerzalno dostupnim i korisnim", što je upravo ono što kompanija i radi.

Facebook je permutacija iste teme: prema vlastitim rečima "misija Facebooka je da svet bude još otvoreniji i povezaniji", isto važi i za Twitter koji ističe da je njegov cilj da momentalno poveže ljude, bez obzira gde se nalaze, sa onim što im najviše znači.

Albert-Laszlo Barabasi se smatra ekspertom za mrežne teorije koji je 2002 godine objavio knjigu na temu pod nazivom “Linked: The New Science of Networks”.