Google-Panda-Algorithm

Veliki broj blogera i webmastera pokušava da se oporavi nakon penaliziranje od strane Google-a. Prema nekim podacima više od 40% sajtova kažnjeno je nakon što je Google implementirao promene u svom algoritmu pretrage nazvane “Panda”. Veliki broj blogera i webmastera čak i nije svesno da spadaju u kategoriju kažnjenih.

Vaš sajt možda dobija samo deo Web prometa koji zaslužuje jer se Panda kazna primenjuje na ceo sajt, tj. ako imamo loš sadržaj u jednom delu sajta on sada utiče na ceo sajt.

Ako je vaš sajt pod pretnjom, onda postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti kako bi izbegli najčešće Panda zamke.

Dva najčešća razloga zbog kojih će vas Google Panda kazniti

Google je nedavno objavio da neće više potvrđivati Panda ažuriranja jer se Panda se svakodnevno integriše u algoritme za indeksiranje i rangiranje stranica. Zbog toga je veoma važno kloniti se potencijalnih Panda zamki jer je sada identifikovanje uzroka pada u Web prometu mnogo teže.

Dva najčešća razloga zbog kojih će vas Panda kazniti su:

1)      Dupliran sadržaj

2)      Sadržaj loše kvalitete

Dupliran sadržaj je onaj sadržaj koji se pojavljuje na različitim URL adresama. Taj sadržaj je identičan ili vrlo sličan.

Sadržaj loše kvalitete je svaki sadržaj koji nudi vrlo malo ili nimalo vrednosti za čitaoce. Ovakav sadržaj najčešće nije kreiran za ljude već za pretraživače u cilju što boljeg rangiranja na stranicama sa rezultatima pretrage.

Mnogi pretpostavljaju da se ovo ne odnosi na njih i da nema bojazni da će njihov saj biti kažnjen po ovom osnovu jer oni pišu visoko kvalitetne članke sa dosta dobrog sadržaja. Nažalost, kreiranje kvalitetnog sadržaja nije garancija da se vaš sajt ili blog neće naći pod kaznom jer vaš sajt može automatski generisati dupliran i nekvalitetan sadržaj bez vašeg znanja.

Kako se boriti protiv dupliranog i nekvalitetnog sadržaja

Većina dobrih Web platformi kao što su WordPress ili Drupal imaju tendenciju da automatski prikazuju jedan deo unikatnog sadržaja pod više URL adresa (tag lista i dr.). Što je još gore, ponašanje određenih aspekata vašeg sajta može dovesti do različitih dupliranja koja su potpuno nenamerna. Na primer, mnogi društveni sajtovi i usluge mogu da dodaju parametre upita na link članka na vešem sajtu ili blogu. Google može pratiti i indeksirati link koji izgleda ovako:

http://onlinetrziste.com/2013/03/kako-se-oporaviti-nakon-pada-u-rangiranju-na-google-u?utm_source=twitterfeed&utm_medium=twitter

umesto originalne URL adrese:

http://onlinetrziste.com/2013/03/kako-se-oporaviti-nakon-pada-u-rangiranju-na-google-u/

Iako je logično da originalna URL adresa treba biti ta koja će biti rangirana u Google pretrazi, to ipak nije tako, osim ako niste pravilno optimizovali sajta za Internet pretraživače (SEO).

Uobičajeni izvori dupliranog i nekvalitetnog sadržaja

Najverovatnijih razlozi dupliranog i nekvalitetnog sadržaja na vašem sajtu ili blogu su:

  • Path aliasi
  • Tag i Kategorija stranice
  • Prazan šablon (stub) ili stranice proizvoda
  • Prazni korisnički profili
  • Netačan odzivni kodovi
  • Indeksirani parametri upita
  • Robots.txt

Neke od ovih Panda zamki od vas zahtevaju odrešeno tehničko i SEO znanje za izolaciju i popravak problema. Ako sami ne posedujete ova znanja savetujemo da potražite pomoć SEO stručnjaka.

Pronalaženje i uklanjanje dupliranog i nekvalitetnog sadržaja

Neke od najefikasnijih SEO strategija koje možete koristiti kako bi izolovali i pozabavili se neželjenim dupliranim ili nekvalitetnim sadržajem su:

  • Implementiranje kanonskih URL-ova: Saznajte više o kanonskim URL adresama na Google stranicama.
  • Upravljanje parametrima upita u Webmaster Tools: To možete pronaći tako što ćete otići na Configuration >> URL Parameters. Napomena, funkcionalnost koristite sa oprezom!
  • Praćenje dupliranog sadržaja u Webmaster Tools: Otiđite na Optimization >> HTML Improvements kako bi videli duplikate koje je Google otkrio.
  • Koristite “site:” operator pretage: Svakako je dobro znati koje sve stranice vašeg Web sajta Google indeksira, korišćenjem site: vašdomen.com pokazati će vam upravo to.
  • Uklonite prazne stranice: Koliko korisničkih profila na našem sajtu su kreirali spameri? Da li Google indeksira sve te stranice sa praznim korisničkim profilima?
  • Koristite 301 preusmeravanje i 404 "nije pronađeno": Ponekad kod CMS-a (sistem za upravljanje sadržajem poput Joomla, Drupal, itd.)podrazumevana stranica se vraća kada se unese pogrešan URL. Pa tako, Drupal Views zna vratiti podrazumevani "prazan tekst" umesto 404 odgovora, što dovodi do masovnih dupliranje.
  • Ne blokirajte sadržaj sa robots.txt: Ako Google indeksira sadržaj koji je naknadno blokiran, te će stranice tretirati kao poseban sadržaj, čak i ako ste postavili kanonske URL adrese ili 301 za preusmeravanje (jer Googlebot ne može da popiše blokirani sadržaj i odstrani ga iz indeksa).

Svakako da treba preduzeti sve neophodno kako bi izbegli da upadnete u zamku dupliranog i nekvalitetnog sadržaja i date Google-u razlog za kažnjavanje vašeg sajta. Ako sumnjate da Google nije indeksirao stranice kako treba ili da postoji trend pada Web prometa organske pretrage sa Google-a, onda je vaš sajt možda već kažnjen. Dobra vest je da sa malo truda možete postići trend rasta Web prometa sa organske pretrage uklanjanjem ili izbegavanjem izvora dupliranog i nekvalitetnog sadržaja.

Da li ste zadovoljni količinom Web prometa koji dobija vaš sajt ili blog? Da li ste primetili trend rasta ili pada Web prometa u poslednjih godinu dana ? Koje druge tehnike i strategije ste koristili da biste zaštitili svoj sajt ili blog od uticaja Google Panda?